Општина Сврљиг

Претрага
Close this search box.

Svrljižani u Sloveniji

SUSRET SA PREDSTAVNICIMA VLASTI

Delegacija Svrljiga po dolasku u  Sloveniju, posredstvom gospodina Lunda Karstena direktora danske organizacije LEDIB, pod čijim je pokroviteljstvom I doputovala, uspostavila je najpre kontakte sa predstavnicima vlasti, od opštinskih, preko Okruga do Vlade Slovenije.

Tročlanu delegaciju Svrljižana, predvođenu predsednikom Miletićem, primili su Alojz Muhić, župan Novog Mesta, načelnik Okruga Jozef Preskar I u ime Vlade, zamenik ministra poljoprivrede dr.Marko Verbić. Gospodin Verbić u funkciji sekretara službe za Evropsku uniju-koordinaciju I međunarodnu saradnju, praktično je organizovao protokol posete svrljiške delegacije tokom boravka na području Novog Mesta. On je orgnizovao obilaske gospodarstava-seoskih domaćinstava u okolini Novog Mesta, koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom, vinogradarsvom I turizmom.

Što se tiče razgovora sa predstavnicima vlasti posle obostranih upoznavanja sa kapacitetima i resursima na slovenačkoj strain i u svrljiškom kraju, razmatrane su mogućnosti međusobne saradnje od poljoprivrede do elektronike. Istaknuti su mogući oblici saradnje uz dogovor da se preciziraju kapaciteti i potrebe u budućem periodu a potom konkretizuju vidovi razmene ili trgovine.

Posebno je značajno da su predstavnici vlasti izrazili punu podršku Svrljigu za zajedničko apliciranje pojedinih projekata kod Evropske unije iz čijih bi fondova finasirana njihova realizacije, kako u oblkasti infrastructure tako i poljoprivrede i turizma. Pošto su sa pojedinim projektima Slovenci već dobili finasijsku podršku i realzovali ih, predložili su da ih ustupe Svrljigu, da se prilagode ovdašnjih potrebama i strukturi subjekata koji bi konkurisali a potom da se zajednički aplicira kod pristupnih fonodova EU na što Slovenija ima pravo uz saradnju sa gradom ili opštinom zemlje koja nije članica Evropske unije, kao što je slučaj sa Svrljigom.

Narednih dana delegacija Svrljiga sa predstavnicima LEDIB-a, uz koordinaciju zamenika ministra  dr.Marka Vrbića, krenula je u obilazak privrednih I turističkih subjekata I seoskih gospodarstava.

Најновије на порталу Општине Сврљиг