Општина Сврљиг

Претрага
Close this search box.

Одржана “Белмужијада“ у Сврљигу

Више десетина хиљада људи посетило је овогодишњу привредно-туристичку и културну манифестацију “Белмужијаду“ која је поодавно изашла из локалних оквира.

Током три дана трајања феште, бројним посетиоцима из Србије, Ниша, Новог Сада, Београда, Суботице, Врања, Краљева, Крушевца, али и гостију из земаља у окружењу, приказан је и нуђен белмуж у изобиљу, храна познатија као сврљишка вијагра, те стара и помало заборављена јела са сврљишке трпезе.

01

На штандовима широм полигона на СЦ “Пастириште“, са једне и друге стране, биле су изложене рукотворине, домаће радиности, традиционална ношња сврљишког краја и трпеза здраве хране.

У три дана, колико је трајала Манифестација, на бини су се смењивали фолклорни ансамбли и културно уметничка друштва из Сврљига, Ниша, Нишке Бање, Каменице, Лесковца… Наступили су и фолк певачи Драгослав Михајловић Канаринац и Јасна Кочијашевић, а одржан је и “Сабор гајдаша балканских земаља“ по осми пут.

06

Другог дана гостовала је позната естрадна уметница Весна Змијанац у пратњи Јована Михаљице, а треће, завршне вечери, свирали су и увесељавали многобројну публику момци из групе “Тропико Бенд“.

Према речима председнице општине Сврљиг, Јелене Трифуновић, “Белмужијада“ је оправдала очекивања. Да је тако сведочи и велика посећеност и учешће многобројних такмичара.

BELMUZIJADA-2014

Што се тиче такмичарског дела – најбољи мајстори у такмичењу у справљању белмужа је екипа “Чаробњаци“ коју су сачињавали Михајловић Томислав, Милошевић Драган и Миланче Костић. Другопласирани су “Задругари“ – Вучковић Славиша, Сксентијевић Звонко и Павловић Вилотије, а трећепласирани су мајстори из екипе “Сарај 1“ – Петровић Зоран, Дојчиновић Живко и Петровић Мирослав.

02

У категорији надвлачење конопца (мушкарци) треће место освојила је екипа “Дом здравља“, друго место припало је екипи “Плужина“, а првопласирани су снагатори из екипе “Душан Силни“.

У овој спортској дисциплини такмичиле су се и жене, а треће место освојиле су такмичарке из “Црнољевице“, друго је припало екипи “Грбавче“ и прво екипи “Плужина“.

Такмичари и такмичарке учествовали су и такмичили се у мешовитој конкуренцији – жене/мушкарци.

Медаље у дисциплини бацање камена с рамена освојили су: Рибаре – треће место, друго место Пантовић Душан и прво место Александар Ранђеловић.

Скок у даље: трећепласирана је Црнољевица, другопласирана екипа је Нишевац а прваци у овој дисциплини су екипа “Падалиште“.

07

У дисциплини пастирски штап бронзану медаљу добила је екипа “Дом здравља“, сребрну медаљу освојила је екипа “Рибаре“ и златну “Драјинац“.

Дисциплина трчање у џаку одржана је такође у спортском делу а награде су освојили за треће место “Манојлица“, друго “Преконога“ и прво место “Бурдимо“.

Крос – мушкарци на 500 м: треће место “Преконога“, друго место “Падалиште ИИ“ и прво место припало је екипи “Падалиште“.

Крос – жене на 100 м: треће место “АКУД Белоиње 2“, друго место “Нишевац“ и прво место “АКУД Белоиње 1“.

Дисциплина полигон мушкарци: треће место “Црнољевица“, друго место “Преконога“ и прво место “Падалиште“.

Генерални победник на „Белмужијади“ у спортским дисциплинама је екипа “Падалиште“.

У категорији слане и слатке пите треће место припало је Јасмини Милутиновић, друго место освојили су двојац Живановић/Радосављевић и прво место освојиле су домаћице из села Грбавче.

Домаћи колачи: треће место “Лутарке“, друго место припало је Славици Илић, док је првопласирана екипа “Валентинијанс“.

Девету „Белмужијади“ по већ устаљеној традицији, затворили су, председница општине Сврљиг, Јелена Трифуновић, и народни посланик у Скупштини Републике Србије, Милија Милетић.

Слана пецива: треће место “Ђуринац“, друго место освојила је Злата Крстић и прво је припало домаћицама екипе “Комшинице“.

Девету “Белмужијаду“ по већ устаљеној традицији, затворили су, председница општине Сврљиг, Јелена Трифуновић, и народни посланик у Скупштини Републике Србије, Милија Милетић.

Најновије на порталу Општине Сврљиг