Општина Сврљиг

Претрага
Close this search box.

Делегација из Казакстана у посети Сврљигу

Председница општине Сврљиг, Јелена Трифуновић, данас је угостила делегацију града Устк Каменогорск из Казакстана. Повод посете је јачање сарадње и размена искустава два народа у привреди, туризму и пољопривреди.

Општину Сврљиг и председницу Јелену Трифуновић данас су посетили Генади Леонидович – председник комитета заштите животне средине града Устк Каменогорск и Гулзет Алабејева – члан градског кимата задужена за заштиту животне средине из града Актау.

Посета-2

Председница општине упознала је госте о стању у сврљишкој привреди, пољопривреди и напорима које ова мала општина улаже за развој осталих грана, укључујући и туризам као будућу развојну шансу Сврљига.

Она је истакла и значај мера које спроводи општина Сврљиг за развој села и њихово очување, те останак и оснивање породица на селу и у самом градском насељу.

Посета-3

Гости су истакли да се њихова држава суочава са сличним проблемима, да млади одлазе из села и мањих вароши у град у потрази за бољим животом и послом, те да се ретко враћају родној груди, па села остају пуста а велики центри постају још већи.

Леонидович каже да општина Сврљиг има веома добар географски положај за узгајање многих култура, али и за развој туризма, имајући у виду близину Старе планине и Бабиног зуба, те да је права економска шанса у томе.

– Сврљиг је јако лепо место. Од пољопривреде и туризма заиста имате шта да понудите, а уједно сте и добри домаћини, истакао је Леонидович.

посета-4

Иначе, лоши временски услови спречили су госте из далеког Казакстана да обиђу и спознају лепоте сврљишког краја, за који се каже да су јединствене у Србији. Они су имали прилику да, у салону Центра за туризам, културу и спорт, где их је срдачно дочекао директор Зоран Гавриловић, Сврљиг ближе упознају – кроз краткометражни филм о Сврљигу који је за ову прилику израђен на руском језику.

посета-5

На крају, поред скромног дочека уз погачу и со приређен је и мини наступ КУД ‘’Сврљиг’’ које је извело игре из сврљишког краја.

Најновије на порталу Општине Сврљиг