Општина Сврљиг

Претрага
Close this search box.

Одржана 27. седница Општинског већа

У четвртак, 12. марта, одржана је 27. седница Општинског већа.

На седници су већници усвојили следеће тачке дневног реда: “Утврђивање Предлога годишњег програма заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта на територији општине Сврљиг за 2015. годину“, “Доношење решења о давању сагласности на Предлог програма мера за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја општине Сврљиг за 2015. годину“, “Предлог Програма расподеле средстава за накнаду штете услед елементарне непогоде“, “Доношење решења о формирању Општинског штаба за жетву“ и “Доношење решења о формирању Комисије за процену оштењења на некатегорисаним путевима“.

Шеф одсека за привреду Влада Крстић био је известилац по свим тачкама дневног реда. Он је истакао да општина Сврљиг располаже са 12 017 хектара пољопривредног земљишта за издавање у овој години. Програмом је јасно дефинисана свака парцела, са много карактеристика и важних података за будуће кориснике земљишта. Већници су се сложили да се Програм заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта објави, као предлог у електронској верзији, на сајту Општине, како би грађанство могло детаљно да се упозна са њим пре скупштинског усвајања.

Што се тиче “Доношење решења о давању сагласности на Предлог програма мера за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја општине Сврљиг за 2015. годину“, Влада Крстић је истакао да је Програм урађен по инструкцијама и правилима Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, али је додао да није било пуно измена у делу финансирања у односу на раније програме које је расписивала Општина.

На седници је речено да се директно финансирају премије и осигурање пољопривредних усева и то 40%. Имајући у виду да је буџет за развој пољопривреде у 2015. години  64.100.000,00 динара, из буџета се одваја 3.500.000,00 динара за финансирање камата пољопривредних кредита, 17.000.000,00 за набавку грла стоке, као и 1.400.000,00 динара за унапређење сеоског туризма, што је само један мали део у оквиру улагања за развој пољопривреде.

Занимљиво је истаћи да ће Општина Сврљиг субвенционисати обогаћење сточног фонда са 70%, односно за пољопривреднике који су старосне доби до 40 година и имају регистровано пољопривредно газдинство имаће право на додатних 10% при набавци грла стоке, што уједно говори о начину оживљавања села и сточног фонда, знајући да је Сврљиг претежно сточарски крај.

Председница општине Сврљиг Јелена Трифуновић је истакла да пољопривредници сврљишког краја морају паметно искористити опредељена средства и унапредити своје пословање на селу.

Она је додала да је ове године општина Сврљиг издвојила средства и за развој пчеларства, обзиром да је сврљишко удружење пчелара четврто по величини у Србији.

Пчелари ће ове године имати прилику да модернизују и побољшају своју производњу, па и омасове своје удружење које је веома активно. Општина има доста повољних подстицајних мера за њихов напредак, поручила је председница општине Јелена Трифуновић.

За санацију штете од елементарне непогоде која је процењена на нешто више од 100.000.000,00 динара, из ресорног министарства биће уплаћено само 6.500.000,00 динара. Предлог Општинског већа је да се пољопривредним газдинствима, према броју грла стоке, за набавку хране расподеле и исплате уплаћена средства.

Истог дана формиран је и Општински штаб за жетву 2015. године. Одлучено је да председник Штаба буде већник Томислав Васић, а чланови Татјана Лазаревић, Небојша Тричковић и Иван Тасић.

Председница општине Сврљиг каже да је ове године још раније него претходних година формиран Штаб како би се жетва ефикасно и на најбољи могући начин обавила у сврљишком крају.

За процену штете некатегорисаних путева сачињена је четвророчлана комисија чији је председник Небојша Антонијевић – председник СО Сврљиг, а чланови су: Ненад Стеља – инж. грађевинарства, Срђан Ђорђевић – испред ЈП “Дирекција за изградњу Сврљига’ и члан Општинског већа Иван Благојевић.

Најновије на порталу Општине Сврљиг