Општина Сврљиг

Претрага
Close this search box.

О пољопривреди са државним секретаром Министарства пољопривреде

Председница општине Сврљиг Јелена Трифуновић и народни посланик Милија Милетић протеклог викенда о развоју пољопривреде у сврљишком крају разговарали су са државним секретаром у министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Зораном Рајићем.

Састанку су присуствовали и представници фирми које се баве откупом, прерадом и извозом лековитог биља, јер је једна од главних тема била управо та област у пољопривреди.

Председница општине предочила је Државном секретару проблем са којим се сусрећу откупљивачи биља, а који су процедуралне природе и одузимају много времена приликом пласирања прерађеног биља на тржиште.

Како би се проблеми превазишли, потребно је да наши прерађивачи заједно наступају, рекао је Милија Милетић и дао иницијативу за оснивање Удружења које ће имати заједнички став када су упитању процедурални, односно бирократски проблеми.

Он је истакао да само удружени, уз подршку локалне самоуправе и министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, прерађивачи могу остварити жељене циљеве.

Лично ћу се залагати да се нашим људима, са територије сврљишке општине, омогући несметан рад када је у питању извоз и пласирање лековитог биља на инострано тржиште, али и осталим пољопривредницима који заиста желе да одређене гране пољопривреде подигну на виши ниво, поручио је Милетић.

Милетић је нагласио да акценат треба бити стављен и на развој сточарства.

У току су припреме Правилника за многе области у пољопривреди. Тражио сам да правилником у области сточарства не буде 10 оваца минималан број грла за које ће се одвајати субвенције, већ да средства могу добити и сточари који чувају 3-4 грла стоке, као што је био случај и претходних година, каже Милетић.

Најновије на порталу Општине Сврљиг