Општина Сврљиг

Претрага
Close this search box.

Завршена 10. “Белмужијада“

Концертом Аце Лукаса синоћ је затворена јубиларна десета “Белмужијада“ у Сврљигу.

У данима Белмужијаде – привредно-туристичке и културне манифестације – 31. јула, 1. и 2. августа Сврљигом је продефиловало више од 80 000 посетилаца – туриста из свих крајева Србије и иностранства.

Прво место у традиционалном справљању белмужа заузела је трочлана екипа из сврљишког села Влахово, друго место припало је представницима општине Белоградчик из Бугарске, док су се трећим местом и бронзаном медаљом задовољили такмичари села Ђуринац.

За најлепшу пастирицу у категорији девојке од 17 и више година, изабрана је Бојана Љубомировић, за прву пратиљу изгласана је Ана Стаменковић а за другу Анђела Митић.

Свеукупни победник у традиционалним-спортским дисциплинама је екипа из Плужине, а најлепши овогодишњи штанд имало је удружење “Горска вила“ из Сврљига.

Председница општине Сврљиг Јелена Трифуновић доделила је и захвалнице појединцима који су допринели и помогли у реализацији, организацији и промоцији “Белмужијаде“, а међу њима нашао се и посланик Милија Милетић – идејни творац ове манифестације.

Иначе, Сврљигом је прошло 80000 туриста. Првог дана забележена је посећеност од 20 000 људи, када је и одржан “Сабор гајдаша балканских земаља“, другог дана Сврљиг је посетило 25 000 људи, и треће финалне вечери – када је приређен и невиђени спектакл – концерт Аце Лукаса у Сврљиг се сјатило више од 40 000 људи.

Најновије на порталу Општине Сврљиг