Општина Сврљиг

Претрага
Close this search box.

Одржана 20. седница Општинског већа

Јуче је одржана 20. седница Општинског већа општине Сврљиг на којој су већници имали прилике да размотре финансијске планове индиректних буџетских корисника, а потом и да донесу веома битна решења када је у питању буџет општине Сврљиг.

Известилац по другој тачки ,,Разматрање финансијских планова индиректних буџетских корисника“ била је шеф Одсека за буџет и финансије Марина Савић.

Она је том приликом истакла да Општина Сврљиг настоји да спроводи рестрективну политику када је у питању буџет, па је тако многим индиректним корисницима умањен тражени износ средстава.

Наиме, П.У. ,,Полетарац“ за следећу годину планирала је свој буџет са 29.400.000 динара, али је надлежна служба за буџет и финансије Општине Сврљиг умањила овај износ за 2.000.000 динара, што по речима Марине Савић ово је реално умањење.

Када је у питању Центар за туризам, културу и спорт ова установа планирала је буџет са 33.700.000 динара,  а међу многим активностима планирали су и реконструкцију крова зграде који је дотрајао.

Средња школа ,,Душан Тривунац Драгош“ свој буџет планирала је веома рационално са 7.000.000 динара, док је првобитни износ који је тражила основна школа ,,Добрила Стамболић“ био 21.320.000 динара, а уз коркецију општинске службе овај индиректни корисник добиће 19.000.000 динара.

Средства за Центар за социјални рад умањена су за 1.000.000 динара и буџет ове установе у наредној години износиће 16.500.000 динара.

Дом здравља ,,Љубинко Ђорђевић“ на располагању ће имати 8.600.000 динара из општинске касе.

Председница општине Сврљиг Јелена Трифуновић похвалила је Средњу школу која и ове године има изузено рационалан буџет.

Мало дужа полемика водила се око буџета П.У. ,,Полетарац“ који је умањен за 2.000.000 динара.

Речено је да тренутно нема места и простора за финансирање непотребних мање потребних ставки, као што су дошколовавање запослених, семинари, усавршавања и слично, јер су сви буџети рестриктивни – имајући у виду да је на снази уштеда на свим нивоима власти.

Једногласно је донета одлука да је потребно финансирати само непходне ставке за рад установа и предузећа, а да се средства од корисника услуга урачунају како би се од тог новца вршиле евентуалне адаптације, санације и остала уређења.

Након разматрања Финансијских планова, начелница Одсека за буџет и финансије Марина Савић била је известилац и под тачком 3. ,,Предлог Одлуке о буџету општине Сврљиг за 2017. годину“.

Иначе, буџет за наредну годину планиран је са 566.220.000,00 динара.

[prettyfilelist type=“pdf,xls,doc,zip,ppt,img,mp3″ filestoshow=“11362,“ hidefilter=“true“ hidesort=“true“ hidesearch=“true“ openinnew=“true“ filesPerPage=“3″]

На јучерашњем заседању већници су донели Одлуку и о оснивању Локалног савета за запошљавање који чине:

  • Јелена Трифуновић, председник општине,
  • Драгица Ристић, помоћник председника општине,
  • Миланче Костић, представник Општинске управе Сврљиг,
  • Нила Милошевић, саветник у НСЗ – филијала Ниш,
  • Саша Миљковић, члан управе синдиката металаца,
  • Јелена Радојковић, НВО – Етно форум.

Такође, формиран је и Организациони одбор ,,Божићног фестивала“:

  • Стефан Јовановић, Канцеларија за младе Сврљиг
  • Катарина Станојевић, Канцеларија за младе Сврљиг
  • Ива Антић, Општиснки већник општине Сврљиг
  • Марко Петровић, представник Полицијске станице Сврљиг
  • Марко Младеновић, директор Центра за туризам, културу и спорт
  • Марина Савић, начелник Одсека за буџет и финансије Општине Сврљиг.

На крају заседања Стефан Јовановић избран је за новог координатор Канцеларије за младе у Сврљигу.

Најновије на порталу Општине Сврљиг