Општина Сврљиг

Претрага
Close this search box.

Верски туризам на туристичкој мапи Сврљига

Верски туризам један је од најстаријих облика туристичких путовања, а данас представља веома значајан сектор туризма у Свету.

Општина Сврљиг марљиво ради на оживљавању и промоцији туристичких дестинација, па је тим поводом помоћник председнице општине Сврљиг Мирослав Марковић јуче обишао цркву Св. Петра и Павла у Гулијану и цркву Свете Петке у Извору.

И једна и друга светиња налазе се недалеко од градског насеља, на истом путном правцу – према Старој планини, што може бити предност када је у питању развој туризма имајући у виду да су на том правцу и новоизграђена црква у Белоињу и храм у Црнољевици.

Желимо да сагледамо све аспекте туристичких потенцијала укључујући и верски туризам који нам је подједнако битан као и сеоски, ловни и др. У прилог нам иде чињеница да на територији Сврљига имамо велики број светиња које могу бити изузетно интересантне посетиоцима, како због локација на којима се налазе, тако и због стила градње који их краси, рекао је Марковић.

Црква Свете Петке налази се на око 2 километрара југоисточно од Извора, на мањем узвишењу крај јаког извора названог Врело, опкољеног бројним старим храстовима и јелама. Захваљујући узвишењу, а и величини објекта, храм доминира овим крајем и видљив је са велике удаљености.

Црква Св. Петра и Павла у Гулијану по запису у малтеру на прагу стоји да је израђена 1933. год. Иначе, по другим сазнањима на овом месту постојао је мањи храм подигнут пре 100 година, односно у другој половини XIX века. Остатка старог објекта нема. На звону храма записана је 1894. година. Нови храм, Св. апостола Петра и Павлаж ивописан је такође 1933. године. У порти храма сачувана су два камена већих димензија, висине око 2 метра.

Лепоте ових места употпуњавају нетакнута природа и природни извори воде.

Постоји могућност да у наредном периоду уз минимална улагања многе локације на путу ка Старој планини претворимо у свратишта за туристе, рекао је Марковић.

Најновије на порталу Општине Сврљиг