Процена штете од мраза на воћним засадима у Сврљигу

Комисија за процену штете од мраза на територији општине Сврљиг јуче је обишла села Лалинац, Сливје, Радмировац, Давидовац и Попшицу како би утврдила штету на воћним засадима насталу од мраза током априла 2017. године.

Пролећни мраз лоше је утицао на засаде који су кренули у превремену вегетацију, а највећа штета је причињена на засадима ораха и износи преко 90 одсто. Такође, мразом су погођене шљива (штета преко 70%) и вишња (штета преко 50%), проценила је Комисија коју чине дпл. инг. пољопривреде мастер Влада Крстић, дипл. инг. пољопривреде Иван Тасић и спец. струковни инг. прехрамбене технологије Милан Костић.

Причињена је велика штета на воћњацима широм наше општине. Ми ћемо на основу сагледаног целокупног стања процене штете обавестити надлежне институције и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде и затражити адекватну помоћ за наше воћаре. У овом тренутку једино могу поручити пољопривредницима који се озбиљно баве воћарством да у наредном периоду осигурају своје засаде и од мраза, рекао је помоћник председнице општине Сврљиг Мирослав Марковић.

Подручје на источном обронку општине је мање погођено мразом, односно села Луково, Влахово, Манојлица и Периш.