Обавештење за све учеснике жетве

Обавештавају се сви учесници жетве на подручју општине Сврљиг да је услед високих температура повећана опасност од пожара и да се сви учесници жетве строго придржавају мера противпожарне заштите.

Такође, подсећамо власнике пољопривредних парцела да је строго збрањено паљење стрништа и других пољиопривредних остатaка, тако да ће се према несавесним власницима парцела покренути прекршајни поступак, који поред новчане казне доводи и до превођења пољопривредног газдинства у пасивни статус у периоду од 3 године.

Пасивни статус пољопривредног газдинства значи да пољопривреници у том периоду неће моћи да остварују никакве субвенције по основу пољопривреде.

Подсећамо пољопривреднике да је спаљивање стрништа и остатака изузетно штетно по земљиште јер врши његову стерилизацијуи у будућности условљава умањене приносе.

Такође, аплеујемо на житеље Сврљига да воду са водовода користе искључиво за пиће, јер се ниво воде налази на минимуму и ненамненска и увећана потрошња може довести до несташиће и рестрикције.