Opština Svrljig

Radetova 31, 18360 Svrljig

+381 (18) 821 018

Kontakt telefon

Radno vreme

Pon. - Pet. 7:00 – 15:00

Opšte informacije

Opština Svrljig

svrljig-grbNa dvadeset pet kilometara severoistočno od Niša nalazi se Svrljig. Pored opštinskog centra, na površini od 492 km2 , nalaze i 38 seoskih naselja. Smešten je u kotlini između planinskih venaca Svrljiških planina kojupreseca dolina reke Svrljiški Timok, tako da visija čini oko 70% teritorije opštine, pa je ovo područje tipičnobrdsko-planinskog tipa.Srljiška kotlina predstavlja individualnu predeonu geografsku celinu u istočnoj Srbiji.Prema najnovijoj administrativno-teritorijalnoj podeli, ona pripada Međuopštinskoj regionalnoj zajednici Niš,odnosno regionu Niš.Svrljig je od Beograda udaljen oko 250 kilometara,severoistočno je od Niša 25 kilometara,na pola puta između Niša i Knjaževca, na magistralnom putu prema Zaječaru, Negotinu, Boru. Ova oblast obuhvata pretežni deo sliva Svrljiškog Timoka, leve sastavnice Belog Timoka.

Leži između planinskog venca Srvljiških planina (Zeleni vrh 1334 m) na jugu, ogranka Paješkog kamena (1074m), na istoku, planine Tresibabe (786 m) na severu i Kalafata i njegovih ogranaka (839 m) na zapadu. Na severozapadu je ograničena predelom Golak, na severu knjaževačkom kotlinom, na istoku Zaglavkom, na jugu Belopalanačkom kotlinom, a zatim oblašću Sićevačke klisure, Niškom i Aleksinačkom kotlinom, na jugu i jugozapadu.Municipialities_of_Serbia_Map-sr.svg_

Svrljiška kotlina je jedna od najmarkatnijih poprečnih kotlina u karpatsko-balkanskom luku istočne Srbije i jedna od prostranijih kotlina u Srbiji uopšte. Kotlinske i administrativne granice opštine se uglavnom podudaraju. Površina opštine iznosi 497 km2, a naseljena je jednim gradskim centralnim naseljem sa 38 sela.Iako je ograničena na znatnom delu, relativno visokim obodom, naročito na strani Svrljiških planina (Zeleni vrh 1344 m), Svrljiška kotlina nije potpuno zatvorena.

Otvorena je naročito na zapadu i severozapadu prema Aleksinačkoj kotlini i predelu Golak i jugoistoku prema Timoku.

. Saobraćajni pravac ide iz Niša preko Gramade i preko Tresibabe do Knjaževca. Međutim, i Svrljiškom klisurom moguće su saobraćajne veze sa Knjaževačkom kotlinom, naročito železnicom. To je jedina klisurska veza između ove dve susedne oblasti.

Svrljig (do 1904. godine Derven) je gradsko naselje u Srbiji u opštini Svrljig u Nišavskom okrugu. Prema popisu iz 2002. bilo je 7705 stanovnika (prema popisu iz 1991. bilo je 7421 stanovnika).

Ime

Svrljig je bilo srednjovekovno utvrđenje koje se prvi put pominje 1019. godine u povelji vizantijskog cara Vasilija II Makedonca (976-1025). Njegovi ostaci nalaze se iznad klisure Svrljiškog Timoka, između današnjih mesta Niševac i Varoš, severno od današnjeg mesta Svrljig. Središte Svrljiškog sreza preneto je 1871. godine iz Niševca u Derven, koji je 9. decembra 1904. godine dobio status varošice i tom prilikom mu je ime zvanično promenjeno u Svrljig.

Demografija

U naselju Svrljig živi 6247 punoletnih stanovnika, a prosečna starost stanovništva iznosi 38,3 godina (37,3 kod muškaraca i 39,2 kod žena). U naselju ima 2428 domaćinstava, a prosečan broj članova po domaćinstvu je 3,17.

Ovo naselje je velikim delom naseljeno Srbima (prema popisu iz 2002. godine), a u poslednja tri popisa, primećen je porast u broju stanovnika.