Општина Сврљиг

Претрага
Close this search box.

Религија, цркве и храмови

Храм Светог цара Константина и царице Јелене

 • Храм Светог цара Константина и царице Јелене
  Телефон: 018 823 577
  Место: Сврљиг
  Поштански број и адреса: 18360, улица Хаџићева 36/а
  Архијерејски намесник јереј: Никола Миљковић и Младен Маринковић

Св. Цар Константин и царица Јелена. Родитељи Константинови беху цар Констанције Флор и царица Јелена. Флор имаше још деце од друге жене, но од Јелене имаше само Константина. Три велике борбе имаше Константин кад се зацари: једну против Максенција, тиранина у риму, други против Скита на Дунаву и трећи против Византинаца. Пред борбу с Максенцијем, кад Константин беше у великој бризи и сумњи у успех свој, јави му се на дану пресјајан крст на небу, сав окићен звездама, и на крсту стајаше написано: овим побеђуј.


Храм Светог Николе

 • Храм Светог Николе
  Телефон: 018 823 577
  Место: Драјинац
  Поштански број и адреса: 18360
  Парох: Младен Маринковић

Храм Св. Николе у Драјинцу је новије грађен налази се у центру села. Грађен је 1938. године у византијском стилу, са шестостраним тамбуром и великим улазним вратима са два стуба. Живописана је исте године када је и грађена 1938. Храм није грађен на остацима неког старијег сакралног објекта. У порти храма, лево од улазних врата, укопан је стари крст, изрезан од камена пештера, према запису 1829.г. а обновљен, такође према запису, 1908.године. Парох у храму Св. Николе у Драјинцу је Никола Миљковић.


Храм Светог Тројице

 • Храм Светог Тројице
  Телефон: 018 823 577
  Место: Преконога
  Поштански број и адреса: 18360
  Парох: Никола Миљковић

На око два км југозападно од села, на месту Румењак где је на јаком извору подигнут резервоар за воду којом се снабдева Сврљиг, налази новосаграђени храм св.Тројице. Храм је изграђен на месту где је некада био стари храм. На месту где је сада саграђен нови храм налазе се и укопана два камена споменика.


 • Храм Светог Илије
  Телефон: 018 823 577
  Место: Нишевац
  Поштански број и адреса: 18360
  Парох: Младен Маринковић

Северно од села, у подножју планине Богданице, налази се соски храм Св. Илије. Храм је подигнут 1890. године. Према подацма из најстаријег турског пописа, насталог између 1478. и 1481.године, у Нишевцу се помињу поп Влчина и Радослав брат попа.


 • Храм Успења пресвете Богородице
  Телефон: 018 611 758
  Место: Црнољевица
  Поштански број  и адреса: број 18360
  Јереј: Никола Миљковић

Храм Успење Пресвете Богородице, смештен је у средњем делу села. На храму су извршена новија дограђивања. Од старог објекта сачуван је само задњи апсидални део. Предњи део, прпрата и наос, је порушен и изграђен нови. Тај део је веома издигнут, није извршена обнова, већ доградња сасвим новог дела са металним улазним вратима. Од првобитног храма остао је само олтарски простор који се завршава малом полукружном апсидом. Стари део цркве је много нижи. Историјски извори указују на дубоку старост храма. Према подацима из пописа сакралних објеката Нишке епархије из 1899. године, храм у Црнољевици Успење Пресвете Богородице зидан је за време Немањића. Парох у Црнољевици је Зоран Судимац који се већ 19. година, налази у овој парохији.


 • Храм Свете Петке
  Телефон: 018 611 758
  Место: Извор
  Поштански број  и адреса: 18360
  Јереј: Никола Миљковић

Храм Свете Параскеве на Врелу налази се на око два километрара југоисточно од села, на мањем узвишењу крај јаког извора названог Врело, опкољеног бројним старим храстовима и јелама. Захваљујући узвишењу, а и величини објекта, храм доминира овим крајем и видљив је са велике удаљености. Иконе на иконостасу рађене су кад и храм.сликао их је највероватније Милија Марковић, аутор живописа и иконостаса цркве у Бољевцу из 1861. г.,која је по архитектури истоветна са храмом у Извору.


 • Храм Светог цара Константина и царице Јелене
  Телефон: 018 611 758
  Место: Манојлица
  Поштански број  и адреса: 18360
  Парох: Никола Миљковић

На месту званом Заједница, око 1,5 км источно од Манојлице, крај речице, а у подножју шумовитог узвишења, смештен је, у прелепом амбијенту, храм Св. цара Константина и царице Јелене. У ограђеној порти много зеленила и старих храстова и борова. Храм је веших димензија. Поседује велику полукружну апсиду,која се пружа по читавој ширини и висини храма.


 • Храм Светог Петра и Павла
  Телефон: 018 611 758
  Место: Гулијан
  Поштански број  и адреса: 18360
  Јереј: Никола Миљковић

По запису у малтеру на прагу храма израђен је 1933. год. Мештани казују да је на овом месту постојао мањи храм подигнут пре 100 година, односно у другој половини XIX века. Остатка старог сакралног објекта нема. На звону храма записана је 1894. година. Нови храм, Св.апостола Петра и Павлаживописан је такође 1933. године. У порти храма сачувана су два камена већих димензија, висине око 2 метра.


 • Храм Светог Николе
  Телефон: 018 611 769
  Место: Лалинац
  Поштански број  и адреса: 18360
  Јереј: Младен Маринковић

Храм Св. Николе у Лалинцу налази се на крају села. Подигнут је 1925. године. То је једнобродна грађевина са полукружном апсадом и звоником над припратом. Храм није грађен на темељима неког старијег објекта.


 • Храм Свете Тројице
  Телефон: 018 611 769
  Место: Грбавче
  Поштански број  и адреса: 18360
  Јереј: Младен Маринковић

Храм Свете Тројице окружен брдима и шумом,у непосредној близини села Грбавча. На улазним вратима на каменој плочи исписано је : “ Храм Св. Тројице подигоше сељани село Грбавче својим добровољним прилогом и снагом 1911. године. Обновљена 1990. године.“