Општина Сврљиг

Претрага
Close this search box.

Dvadest prva sednica Skupštine opštine Svrljig

USVOJEN PREDLOG BUDŽETA  ZA 2011. GODINU

Dvadest prva sednica Skupštie opštine Svrljig protekla je u znaku žučnih rasprava ali konstruktivnih diskusija pri usvajanju glavne tačke skupa – Odluke o budžetu za 2011.godinu.

Budžet,težak 309 miliona dinara,je posle višečasovne rasprave usvojen sa 24 glasa od prisutna 33 odbornika,od kojih su dva bila protiv a sedam uzdržanih.

Rasprava je započela prilikom usvajanja dnevnog reda žestokom napadom opozicije i  uzvraćanjem ,,udarca,, od strane preedstavnika vlasti.U momente se išlo i do granica ličnih uvreda dok na intervenciju nekih poslanika koji su se uzdigli iznad ličnih čarki i u više navrata ponavljanog apela predsednika opštine  Milije Miletića,da treba rasprvljati o vitalnim stvarima a za takve periferne diskusije da uvek ima vremena,nije preovlado razum i diskusija postala konstruktivna.

Činjenica je da su odbornici opozicije ocenile predlog budžeta predimenzioniranim u čemu je prednjačio Milan Videnović iz DS ali su u svojim diskusijama povremeno upadali u sopstvenu zamku.Glavni kamen spoticanja bile su plate opštinskih funkcionera na čijem obelodanjivanju je bilo i do sada rasprava a potom i nepoverenje u raspolaganju planiranim sredstvima. Demagoški ili ne ali je činjenica da su se svi slagali da je poljoprivreda na niskim granama i da joj je potrebna značajna finsijska injekcija ali su problem videli u izdvajanju 38 miliona dinara za Fond poljoprivrede.Niko nije rekao da to ne treba.Bilo je doduše opaski da je previše ali akcenat je stavljen na pitanje – kako će sredstva biti rasporedjena-kome i koliko. Mnogi su prevideli ili nisu hteli da znaju da postoje mehanizmi kontrole utroška sredstva s jedne strane i zakonske barijere s druge jer nalogadavac za izvršenje buđžeta nema samo pravo već i krivičnu odgovornost koja se lako može utvrditi u slučaju zloupotrebe.

Druga stvar na kojoj se posebno inistiralo od strane opozicije je da se izdvoje sredstva za zapošljavanje pokretanjem privrede,što ukazuje da neki diskutanti nisu imali vremena da pročitaju materijal za sednicu Skupštine opštine.Predsednica Skupštine opštine, Jelena  Trifunović a potom i zamenik predsednika opštine Svrljig Nenad Stanković,objasnili su da je u dnevni red uvršćena i tačka u vidu amandmana kojim se baš za zapošljavanje iz budžeta izdvaja tri miliona dinara.Naime,postoji realna šansa da se ta tri miliona ,,oplode,,subvencijom Nacionalne službe za zapošljavanje i da se za ovu namenu dobije ukupno devet miliona dinara,što za početak ipak dosta znači.Akcenat je stavljen na zapošljavanje mladih kroz projekat ,,Prva šansa,, ali se razmišlja i mogućnosti izdvajanja za javne radove čime bi angažovani ljudi sa biroa gde je oko 1 600 rado sposobnih Svrljižana.Naravno za amandman se glasalo maltene jednoglasno.

Jedna od najkonstruktivnijih diskusija bez ličnih uvreda i stranačkih zadjeivica bilo je izlaganje odbornika  Rodoljuba Randjelovića,koji se takodje založio za rešavanje problema nezaposlenosti i apelovao na kolege da sa manje ličnih strasti upadaju u stranačka prepucavanja trošeći vreme na jalove diskusije.

Budžet  zaplaniran sa 309 671 000,00 dinara , što je uvećanje za 16 odso u odnosu na prehodni , generalno  realnim ocenio je šef odborničke grupe DSS dr.Predrag Antić, apelujući takodje na kolege da se okrenu konstruktivnim diskusijama.Sličnu ocenu da ,,budžet nije ni dobar ni loš,, dao je i odbornik Ljubiša Stojković uz opasku da fali izveštaj o izvršenju budžeta u predhodnoj godini i za razliku od drugih je pohvalio stavku izdvajanja sredstava za poljoprivredu.

Najzad kada je reč o diskusijama trebalo bi završiti upornim zalaganjem odbornika Milana Videnovića da se razluči utrošak sredstava Opštinske uprave,posebnim izdvajanjem troškova kabineta predsednika,Opštinskog veća,skupštinskih služni i pojedinih funkcionera od izdvajanja za radnike Loklane samouprave.

Predsedvajuća,gospodjica Trifunović,uz opasku šefa računovodstva Nenada Milosavljevića,da je za to potrebno angažovanje većeg broja činovnika,objasnila je da je ovoga puta reč samo o usvajanju predloga budžeta a kada se od buđetskih korisnika dobiju planovi i finasijska potraživanja za 2011.godinu,da i takve stavke mogu biti transparentne.

Odbornik Saša Tubić,neumoran iz sednice u sednicu,odborničkim pitanjima priznao je da je njegova sugestija regulisanja javne rasvete u jednoj gradskoj ulici uslišena ali da to nije učinjeno i u selu Gulijan,pa se ponovo založio da se to hitno otkloni.

Od značajnih tačaka usvojenih na ovoj sednici,osim budžeta,treba istaći usvojeno Odluku o izmenama i dopunama Olduke o socijalnoj zaštiti i obezbedjivanju socijalne sigurnosti gradjana,po kojoj se za radno sposobne korisnike sredstva ne mogu izdvajati maltene na ,,lepe oči,, već da im se pruži šansa da to zarade angažovanjem u nekom od javnih preduzeća,što je višegodišnja praksa u mnogim okolnim gradovima.

Odbornici su usvojili izveštaj o radi za proteklu i plan za narednu godinu Ustanove za decu predškolskog uzrasta ,,Poletarac,, potom Askcioni plan zapošljavanja,Odluku o regulisanju uslova za troškove prevoza ustanovama budđetskih korisnika i formalnu ispravku obrazovanja Opštinske izborne komisije Odlukom a ne  Rešenjem kako je to učinjeno.

Recimo na kraju da je u redove odbornika ušao i jedna novi član.Umesto Dragane Miladinović,koja je angažovana u opštinskom veću za odbornika je izabrana Nataša Ivković,pravnik iz Svrljiga.

Најновије на порталу Општине Сврљиг