Општина Сврљиг

Претрага
Close this search box.

Састанак са палестинским инвеститорима

Представници палестинске кланичне индустрије која се бави увозом и извозом меса ускоро би могли да покрену своју фирму и на територији општине Сврљиг, речено је на састанку који је одржан протеклог викенда.
Конкретно, реч је о извозу квалитетног овчијег и јунећег меса и инвестирању у развоју сточарство у сврљишком крају.

На састанку је речено да ће услови за откуп меса бити више него коректни, уз добру цену и сигуран откуп стоке, до брзе и ефикасне завршнице, односно испоруке.

Махер Сахлиех каже да их је као инвеститоре привукла политика субвенције општине Сврљиг која улаже много у сточарство и пољопривреду, много више него друге општине у Србији, али и квалитет меса сврљишке овце који је сличан палестинском квалитету.

Народни посланик Милија Милетић поздрављајући госте каже да се нада доброј сарадњи и упошљавању својих Сврљижана.

Наш сврљишки зет Сами Исса је палестинац, он је заиста поштен, радан и вредан човек, а такви су људи из Палестине и задовољство ми је што сте одабрали општину Сврљиг за инвестирање, каже Милетић.

Он додаје да би Сврљиг био центар овчарства и откупа меса на територији југоисточне Србије, па би на тај начин своје производе од меса могли у Сврљигу да испоруче и комшије из Ниша, Алексинца, Књажевца, Пирота, Беле Паланке, Зајечара, Бабушнице и осталих општина и градова.

Мансоур Алгхарабех истичући да су они озбиљњи инвеститори које је привукла добра путна веза између Ниша и других градова, као и интензивно улагање у путну инфрастуктуру у Сврљиг, каже још да су мирис, укус и врста сточног меса у целој Србији најбољи у Сврљигу.

Господин Рафаел Сахар из Израеела је раније извозио месо у Палеситину, где се нашим грађанима конкретно свиђало месо из Сврљига. Пошто су нам сада отворене границе за увоз ми смо одлучили да месо увозимо са подручја Србије, конкретно из Сврљига који је познат по сврљишкој овци, каже Алгхарабех.

Председница општине Сврљиг Јелена Трифуновић истиче да је оснивање фирме у Сврљигу тек почетак добре сарадње, што ће кроз каснији развој значити упошљавање људи и отварање нових радних места.

Марко Младеновић директор ЗЗ “Сврљижанка“ каже да је направљен велики корак ка склапању партнерства са представницима из Палестине.

Иначе, инвестирање би било планирано стратегијом развоја на период од 10 до 15 година каже Асхраф Мурар.

Он истиче да ће Сврљиг извозити месо за Израел, а из Израела за Палестину.

Битна је путна мрежа, а ви је имате. За бродски превоз робе близу нам је град Солун у Грчкој, што је још једна погодност у низу. Како би сте се уверили да смо озбиљни инвеститори, даћемо вам било коју гаранцију, каже Мурар.

На крају састанка којем су присуствовали и сврљишки одгајивачи стоке, речено је да ће се што пре кренути са реализацијом поменутих идеја, те да се очекује врло брзо нови састанак са представницима локалне самоуправе.

Најновије на порталу Општине Сврљиг