Обука за пољопривреднике из области повртарства

У општини Сврљиг протекле недеље је одржана још једна у низу обука за пољопривреднике коју организује Организација за храну и пољопривреду Уједињених нација (ФАО).

Након обука за ратаре, воћаре и власнике пољопривредне механизације, предавања су организована за сврљишке повртаре.

Тема семинара била је адаптација повртарске производње (и на отвореном пољу и у пластеницима) на климатске промене. Осим ове теме, повртари су имали прилику да чују више и о томе шта се променило у повртарској култури у последњем веку а под утицајем климе, колико је значај наводњавања и ђубрења у повртарству, али и да сазнају како да повећају економску исплативост гајења поврћа.

Једнодневни семинар за повртаре је део програма едукације пољопривредних произвођача који финансира Европска унија у оквиру програма „Помоћ Европске уније поплављеним подручјима у Србији“ а из претприступних фондова ИПА 2014. Наредни тренинг планиран је за сточаре и одржаће се крајем фебруара 2017.године.

Представник организације ФАО, Љиљана Исић је навела да је Сврљиг у претходном периоду добио велику подршку од стране ове организације, а да је у току обрада нових захтева за помоћ. Истакла је да ће велики број пријава бити одбијен, најчешће због тога што се подносилац пријаве не бави пољопривредом или из разлога што је породица подносиоца пријаве добила помоћ у претходном периоду.

Такође је навела да је број пријављених, не само у Сврљигу већ и у осталим општинама, вишеструко већи од процењеног па ће због ограничених средстава највероватније бити подељени само пакети сточне хране.

До краја марта ће се знати да ли ће сви подносиоци чије су пријаве прихваћене добити помоћ или ће бити направљена ранг листа на основу бодова.