Општина Сврљиг

Претрага
Close this search box.

УСВОЈЕН ПРЕДЛОГ БУЏЕТА ЗА 2014. ГОДИНУ

Предлог Одлуке о буџету Општине Сврљиг за 2014. годину, био је главна тачка расправе одборника на 13. седници Скупштине општине Сврљиг. Седници су присуствовали и директори јавних предузећа и установа корисника буџетских средстава.

Slika 1.

Предлог буџета одборницима је образложила начелница Одељења за финасије Марина Савић истичући да су приходи за 2014. годину предвиђени у висини од 490 500 000 динара колико је предвиђена и страна расхода и да су, поред јавне дискусије, сви корисници буџетских средстава учествовали у расправи те да су њихови предлози прихваћени и уграђени у Одлуку. Што се тиче расхода буџета највећи акценат је стављен на инвестициону изградњу, развој пољопривреде и социјалну заштиту. Највећа рационализација и умањење апроприација, у буџету за наредну годину, предвиђена је у Општинској управи где су трошкови сведени на задовољавање минималних потреба из делокруга изворних и поверених послова.
Одборници су у својим дискусијама готово једногласно истакли да је веома похвално што се буџет за наредну годину доноси транспарентије него икада до сада и у консултацији са кориницима средства. Најбројнији дискутанти били су из редова опозиционих партија али су њихови прелдози били углавном конструктивни. Иако су исказивали неслагање са појединим ставкама они су давали сугестије апелујући на сарадњу која би се оглдела у сагледавању предлога приликом ребаланса буџета.

Slika 2.

Одборник Драган Петровић, наглашавајући похвалу због транспарентности буџета указао је на незавидан тренд смањења локалних прихода иницирајући веће ангажовање и ажурност у њиховиом повећању.
Његов колега, Горан Јеремијић, изјаснио се да одборници СНС неће гласати за усвајање буџета, сматрајући да је недовољно сагледан пробелем незапослености и предложио да се пољопривреди, за коју је прдвиђено четрдесет милиона , смањи давање за десет милиона динара и да се та средства у висини од по пет милиона, распореде јавним предузећима и за запошљавање.

Slika 3Њему се у својој дискусији придружио малтене истим предлогом и одборник Радован Митић, истичући да не сумња у добре намере када је реч о пољопривреди али да се та ставка треба смањити, такође за десет милиона и средства да распореде као у предходном предлогу. Митић је истакао да 5,5 милиона за информисање није велика ставка али да у расподели треба дати приоритет локалним медијским кућама. Но, следила је и његова опаска да се локлани медији не смеју ослонити само на дотације општине већ да морају приходовати од свог маркетинга или ће у противном једног дана бити принуђени да обуставе рад.

Slika 4

Транспарентнос у усвајању буџета поздравио је и одборник Милан Виденовић , наглашавајући да се у наредном периоду треба више ангажовати на обезбеђивању индустријске зоне и да адекватније треба сагледати водоснабдевање као један од приоритетних проблема.Такође је сугерирао већу транспарентност при јавним набавкама код свих корисника буџетских средстава.

Slika 5

Проблем водоснабедвања и запошљавања истакао је и одборник Милош Ђорђевић, а његов колега Саша Тубић је похвалио релно планирање буџета и изразио задовољством чињеницим да општина није опретећена кредитима нити задужена.
Јасмина Радовановић, одборник ДС, такође је запазила и похвалила транспарентност у доношењу буџета и апеловала на веће издвајање средстава за запошљавање и спорт а директор ОШ ,,Добрила Стамболић,, у Сврљигу, Саша Голубовић, је нагласио добру сарању ове установе са локалном самоуправом уз чију су помоћ испуњене све обавезе и подмирене потребе 115 запослених и 800 ђака. Он је додао да би трошкови установе били и знатно вечи да се сви запослени нису понашали дисциплинованије и рационалније у односу на ранији период.

 

Пратећи дискусије одборника у расправу о буџету укључио се и председник општине Сврљиг Милија Милетић.

Slika 6

– У креирању буџета руководили смо се смерницама Владе Србије и министарстава –привреде и финасија. Сходно приходима били смо прунуђени да припремимо предлог социјалног буџета као што се припрема и на нивоу Републике Србије. Међутим, максимално смо водили рачуна о свим примедбама и потребама корисника буџетских средстава, усвајајући у широкој јавној дискусији њихове сугестије. Морали смо да се пружамо колико нам је губер дугачак, са 30 одсто умањених субвенција. Успели смо ипак да избегнемо да општина не буде ничим задужена и да немамо никакву хипотеку нити кредит. Трудимо се да максимано газдујемо домаћински у интересу наших суградјана. Приоритет смо дали формирању инудстриских зона баш зарад побољшања запошљавања доводјењем инвеститора. У ту сврху покушаћемо да приморама разним таксама власнике који су у не баш сречној приватизацији практично парализовали рад сврљишке привреде. Они ће морати да покрену производњу или ћемо ми средствим убраним од такси од њих, створити услове за запошљавање. На другој страни морали смо да подржимо развој пољопривреде, што је тренд читаве државе. Досадашња улагања показала су се продуктивним што потврђује број повећања грла у сточарству, више заораних површина и интерсовање за комасацију. Када је реч о водоснабдевању, обазриви смо у улагање са изворишта Манојлица јер истраживања упозоравају да извориште није баш издашно како смо очекивали. Зато интензивно радимо на изналажењу алтернативних изворишта. Када је реч о водоснабдевању и базену нема супротности јер управо бунари из којих ће се вода црпсти за базен,резерва су за градски водовод. Базен је неопходан превенствено због младих што је показано на искуству скоро свих околних градова који су то учинили пре нас. Олакшица је да базен градимо у три фазе и извесна је подршка из донација, образложио је председник Милетић.

 

Оговарајући на одборничко питање, др Драган Будимовић, директор Дома здравља у Сврљигу, нагласио је да је овој установи неопходна помоћ и да опстаје захваљујући подршци локалне самоуправе.
– Проблем, наше стоматолошке службе где по сагледавању Министарства здравства има вишка пет радника није изузетак и са њим се сусрећу бројни домови здравља у Србији. Уз то, рад комплетне здравствене заштите суграђана, пошто Сврљиг, по броју становника нема право на Хитну помоћ, ради служба приправности, чије је особље спремно да реагује у свако доба дана и ноћи, не само у установи већ и на теретну. Отуда је за ове две службе помоћ општине драгоцена и неопходна, рекао је директор Дома здравља др Драган Будимовић.

 

Одборници су на тринаестој седници као значајан документ за развој пољопривреде, усвојили и Одлуку о спроводјењу комасације на делу катастарске општине Плужина. Усвојено је и решење о образовању Комисије за спровођење ове комасације на чијем је челу дипл. правник Биљана Радојковић.
Као додатна тачка на седници је разматрана и усвојена промена Оснивачког акта ЈКСП Сврљиг, ради услкладјивања са захтевима Закона о јавним набавкама.

 

 

Најновије на порталу Општине Сврљиг