Општина Сврљиг

Претрага
Close this search box.

Zanimljiva i korisna inicijativa

/Svrljig 18.oktobar 2012.godine/.   Tartuf može  u skoroj budućnosti biti brend Srbije i  proizvod od koga se ne samo može dobro živeti već i zaraditi,čulo se danas na predavanju o tartufima svrljiškim poljopruivrednicima,održanom u sali opštine Svrljig.

Naime,rukovodstvo opštine Svrljig predvodjeno predsendikom Milijom Miletićem,prihvatilo je inicijativu Kompanije Grin laboratorija,za saranju i preporuku našim poljoprivrednicima da se bave plantažnim gajenjem tartufa.

-Ovo je šansa koju treba iskoristiti. Priroda nam  je dala mogućnost jer prema naučnim istraživanjima područja opštine Svrljig i Bele Palanke,najpogodnija su u svetu, za gajenje tartufa.Mi od danas ulazimo u proces saradnje sa Zelenom laboratorijom koja nam je  prdložila ovaj posao.Reč je o ozbiljnoj firmi iz Engleske koja ima svoj investicioni fonf za Srbiju.Spremni smo da zajedno sa vama,prihvatimo njihov predlog kao mogućnost za inovaciju poljoprivredne proizvodjenje koja bi omogućila mladima da dobro zarade i u svom selu i ostanu i opstanu na svom ognjištu.Tartuf se gaji na korenu leske na površini od 30 ari sa 50 sadnica.Učešće za svakog učesnika je 30 000 dinara a komapnija sa svoje strane obezbedjuje sadni materijal i stručnu podršku.Ja kao predsednik podržavam ovu inicijativu i najavljujem još neke nove poljoprivreden kulture koje će mo prezentirati našim poljoprivrednicima za bolji i brži razvoj sela,rekao je predsednik Miletić obraćajući se prisutnim poljoprivrednicima na predavanju o tartufima.

Stručno upoznavanje sa načinom saradnje i proizvodnje pripalo je Milanu Beaderu,direktoru Grin laboratorije za  Balkan.On se ,zahvalio predstavnicima Lokalne samouprave na spremnosti za saradnju u obostranom interesu i prisutnim pojoprivrednicima na intersovanju.

–         Reč je o plantažama tartufa na sadnicama leske.To je inovacija u poljoprivredi i ko prati tržište shvatiće da ima mogućnosti da živi od poljoprivrede.Veruje,da će tartuf vrlo brzo postati brend Srbije,rekao je direktor Beader.

Inaće , radi bližeg upoznavanja,treba dodati da je tartuf vrlo retka vrsta pečurke,cenjena zbog svoje arome i promovisana kao afrodizijak.Prema tržišnim cenama,za kilogram tartufa može se dobiti od 1 000 do 5 000 evra,zavisno od veličine i kvaliteta.

Recimo na kraju, da je na području Svrljigu, u više navrata,i bez plantažnog gajenja,tartuf pronalažen u šumi,što je svojevrsna potvrda da je podneblje pogodno za njegovo gajenje i da inicijativa opštine i Grin laborattorije ima perspektivu.

Најновије на порталу Општине Сврљиг