Општина Сврљиг

Претрага
Close this search box.

SVESRDNA POMOĆ IZBEGLICAMA

/ Niš 18.novembar 2012.godine/. Svrljig je jedna od retkih opština u Srbiji koja je uspela, doduše uz pomoć Republike Srbije,da reši gro problema izbeglica i interno raseljenih lica i koja  se i danas svesrdno zalaže za obezbedjivanja uslova ovim osobama za integraciju u ovdašnjem društvu i obezbedjivanje uslova za normalan rad i život,jedna je od konstatacija koja se mogla izvući iz diskusije na  sastanku predstavnika Komesarijkata za izbeglice  Republike Srbije sa  svojim poverenicima,aktivistima Crvenok krsta i predsednicima opština sa područja Nišavskog upravnog okruga.

U ime Svrljiga,sastanku su prisustvovali- predsednik opštine Milija Miletić, Dragana Milijić,poverenik za izbeglice i Stevan Stojanović,rukovodilac loklanog Crvenog krsta.

U ime Komesarijata sa prisutnima su razgovarali i upoznali ih sa naporima za rešavanje problema izbeglih lica te mogućnostima vrsta i načina pomoći,Ivana Čurek,rukovodilac Grupe za medjunarodne odnose i odnose sa javnošću,Nada Marinović,glavni koordinator za Nišavski okrug i Tanja kačar iz finansijske službe.

Predsednik Miletić je na skupu naglasio da je Svrljig poptisao sa Komesarijatom , Ugovor o saradnji na realizaciji programa korišćenja sredstava za rešavanje stambenih potreba i druge programe integracije izbeglica u 2012.godini.

-Ovim nastojimo da pružimo maksimalnu pomoć za poboljšanje uslova stanovanja i života u procesu integracije izbeglicama na našoj teritoriji.Opština će u ubuduće,pored Komesarijata,shoidno svojim mogućnostima,podržati svaku akciju u korist izbeglica koje su sada praktično naši sugradjani, istakoa je na skupu predsednik Miletić.

Poverenik za izbeglice Dragana Milijić,podseća da se pomenutim ugovorom obezbedjuje gradjevinski materijal za rešavanje stambenih problema izbeglih lica i da su u pripremi programi za omogućavanje njihovog radnog angažovanja obezbedjivanjem zemljišta,stoke za čuvanje i sličnih aktivnosti.Za narednu godinu,prema kazivanju Milijićeve,za mali broj kojima stambeno pitanje nije trajno rešeno,realizovaće se program otkupa seoskih domaćinstava.

Inače,na teritoriji Svrljiga bilo je 26 porodica sa 51 članom,od kojih 11 porodica sa 25 članova,interno raseljenih.Za 14 porodica su obezbedjeni stanovi u Prvomajskoj u Svrljigu,izgradjeno je nekoliko montažnih kućica a nekim obezbedjen boravak u kućama,tako da na našoj teritoriji praktično više nema izbegličkih centara.

Најновије на порталу Општине Сврљиг