Општина Сврљиг

Претрага
Close this search box.

Sabor zdrave hrane i domaće radinosti u Svrljgu

„BELMUŽIJADA 2010“

Niš . Peta svrljiška  ,,Belmužijada,,-sabor zdrave hrane i domaće radinosti,održava se ove godine 6. i 7. avgusta na Sportskom poligonu ,,Pastirište,, kraj Timoka koji  deli ovu malu varoš na severnu i južnu naseobinu.Reč je o privredno-turističkoj i kulturno zabavnoj manifestaciji na kojoj želimo gostima iz čitave Srbije da predstavimo bogatu lepezu zdrave hrane i domaćih jela spravljanih na starinski način,održimo tradiciju folklora,narodne nošnje i narodnog stvaralaštva ovog podneblja.

Svrljiško područje je rezervat zdrave hrane,lekovitog bilja,nadaleko poznatog svrljiškog jagnjeta,mleka i sira od kojeg se sprema jedinstveni visokokalorični specijalitet ,,belmuž,, po legendi,preteča ,,vijagre,,.Ovo je peta dvodnevna manifestacija kojom nastojimo da oživimo nekada održavan ,,Pastirski sabor,, i zbog zainteresovanosti gostiju,produžimo trajanje na tri do četiri dana.

Praktično nastojimo da gostima prikažemo potencijale i pokrenemo bogate prirodne resurse ovog područja,izjavio je predsednik opštine Svrljig Milija Miletić,na promociji ,,Belmušijade 2010,, održanoj juče u Nišu.Predsednica organizacionog odbora manifestacije i predsednica skupštine opštine Svrljig,gospodjica Jelena Trifunović,saopštila je novinarima da je sabor samo prva faza u razvoju seoskog turizma krajolika bogatog lovištima za lovce i ribolovce,sa brojnim seoskim domaćinstvima spremnim da ugoste turiste željne seoske idile-mira i obroka od ratarskih i povrtarskih plodova gajenih bez pesticida i druge hemije.

Ona je dodala da pored izložbe zdrave hrane i narodnog stvaralaštva  ,,Belmužijada 2010,, želi da privuče turiste takmičenjima u pastirskim disciplinama,izborom najlepše pastirice,takmičenjem svadbarskih orkestara ali  da će u zabavnom dleu programa pored domaćih snaga nastupiti i specijalni gosti Biljana Jeftić,Aleksandar Ilić i zvezda granda -Topalko.Svrljišku ,,Belmužijadu 2010,, na promociji u Nišu,blagoslovio je Patrijarh srpski gospodin Irinej a pokrovitelj i organizator manifestacije je lokalna samouprava.

Најновије на порталу Општине Сврљиг