Општина Сврљиг

Претрага
Close this search box.

Svrljižani osvetlali obraz

ODRŽANA  ,,BELMUŽIJADA 2010,,

6. i 7.avgust 2010.godine. Tradicionalna smotra narodnog stvaralaštva,zdrave hrane,volklore,narodnih običaja igara i pesama ,,Belmužijada 2010,, održana je tokom proteklog vikenda u Svrljigu nadomak Niša.


Belmužijada je nastavak tradicionalne  medjunarodne  manifestacije  svrljiškog kraja ,,Pastirskog sabora,, na kojoj prezentacijom bogatstava ovog ekološki čistog podneblja,počev od zdrave hrane spravljane na starinski način po recepruri naših prabaka,lovnog i rekreativnog turizma,lekovitog bilja,folklora,te oživljavanjem i negovanjem tradicionalnih običaja od pastirskog načina života do pastirskih igara,nastojimo da pokažemo naše potencijale i privučemo ne samo brojne goste kojih je iz godinu sve više već i moguće investitore za plasiranje prirodnih resursa.
Glavni specijalitet i raritet ovoga kraja koji prezentujemo na ovoj manifestaciji je belmuž spravljen od mladog sira i projanog brašna koji je po narodnom verovanju preteča vijagre,izjavio je predsednik opštine Svrljig Milija Miletić,otvarajući ,,Belmužijadu 2010,,.
Tokom dva dana brojni gosti iz okoline Svrljiga,Svrljižani iz rasejanja ali i posetioci iz susednih republika,te predstavnici naših ministarstava,republičkih institucija pa i generalnog konzula Bugarske u Nišu,njegove ekselencije  Georgi  Jurkova,imali su prilike da uživaju u degustaciji belmuža,domaćih jela spravljenih na tradicionalan način,da prisustvuju izboru nalepših pastirica,održavanju pastirskih igara od bacanja kamena s ramena do nadvlačenja konopca.
U kultirno zabavnom programu uz  folklor narodne nošnje i izvornih igara i pesama svreljiškog kraja nastupile  su i estradne  zvezde poput Biljane Jeftić,Čede Markovića,Aleksandra Ilića i  ,,Grand parade,,-Topalka.
Za organizaciju manifestacije i rezultate u  unapredjenju poljoprivrede i turizma u ovom kraju predsedniku opštine Miliji Miletiću uručena je Zlatna plaketa Zanatske komore Srbije a najboljim pojedincima u takmičarskim disciplinama od pastirskih igara do spravljanja belmuža, dodeljena su priznanja,pehari,medalje i novčane nagrade.

Најновије на порталу Општине Сврљиг