Општина Сврљиг

Претрага
Close this search box.

Susreti sela ,,Svrljig 2011.,,

BELOINCI  OSVETLALI OBRAZ

Susreti sela ,,Svrljig 2011. ,, pod pokroviteljstvom opštine Svrljig a u organizaciji loklanog Kulturnog centra, otpočeli su revijalnom programom i takmičenjem u tradicionalnim disciplinama u selu Beloinje u petak naveče 1.jula ove godine.Gostujuća ekipa na takmičenju bili su takmičari iz sela Drainac.

PREDSEDNIK OPŠTINE SVRLJIG – MILIJA MILETIĆ

Ovo tradicionalno takmičenje započeto pre četrdesetak godina i sa pauzom od decenije i po,oživljeno je u punom sjaju trudom Beloinaca.Ne samo da su uspeli da sa mnogo volje i truda osmisle muzičko-zabavni program i ožive tradicionalne takmičarske discipline u skoku u dalj,bacanju kamena s ramena i nadvlačenju konopca,uz uobičajeni folklorni kolorit u etno sobi sa starinama i šarenilom autentične narodne nošnje,Beloinci su se pokazali i kao izvrsni domaćini- gostoprimljivi i druželjubivi .

ŽIRI

–         Odlučili smo da oživimo susrete sela ne samo zabave radi,veća da očuvamo tradiciju narodnih običaja,nošnje i spravljanja starih jela,da otrgnemo meštane iz letargije u kojoj tonu sva naša sela,a posve i animiramo za oživljavanje poljoprivredne proizvodnje upoznavanjem sa brojnim subvencijama koje je ove godine Opštinska uprava obezbedila za seoska domaćinstva.Činjenica je da su naša sela uglavnom stanište staračkih domačinstava ali razvojem poljoprivrede,poboljšanjem infrastrukture i uslova života i standarda,nastojaćemo da zadržimo mlade na selu,da sela oživimo u svakom pogledu .

KVIZ

Po onom što sam video na startu Beloinci su se pokazali kao dobri domaćini i verujem da smo na pravom putu da njhov primer slede i ostala sela,rekao je predsendik opštine Milija Miletić,pozdravljaju domaćine i goste i proglašavajući  Susrete sela ,,Svrljig 2011,, godine otvorenim.

BELOJINJE – LAPOT

Sa uslovima brojnih beneficija i subvencija i kako ih ostvariti meštane je upoznao šef  Odseka za poljoprivredu  Opštinske uprave Svrljig Vlada Krstić.

FOLKLOR – BELOINJE

Za takmičarski deo muzičko-zabanog programa svojski su se potrudile obe ekipe. Sve vreme se vodila dinamična ali reklo bi se izjednačena borba na pozornci kroz tačke i prikaze izvodjene sa mnogo volje i umešnosti.Truda nije manjkalo ni Beloincima ni Draičanima ali odlukom žirija konačan rezultat je bio 100 prema 89 poena za  domaćine.No, konačni rezultat dobiće se posle uzvratnom susretu u Draincu.

FOLKLOR – DRAJINAC

Žiri je radio u sastavu- Jasmina Rančić,Dušan Živanović i Tanjica  Radonjić.

DRAJINAC – LAZARICE

U sportskom delu takmičenja  nadvladale je ekipa sela Drainac i osvojila 25 poena.

BELOINJE – KABARE BELOINJE – JELA

Inače,recimo na kraju susret je održan u prisustvu preko hiljadu meštana i gostiju iz okolnih sela koji su zaposeli uzviušicu kraj osnovne škole pred čijim je dvorištem postavljena pozornica.

BELOINJE – TKALJA

sve se odvijalo u prijateljskom i takmičarskom duhu bez ikavih incidenata uz dobru organizaciju programa.

GAJDE SKOK

Sledeće takmičare se održava u selu Plužina 8.jula.

Најновије на порталу Општине Сврљиг