Општина Сврљиг

Претрага
Close this search box.

Susreti sela ,,Svrljig 2011. ,,

PREKONOGA –  BELOINJE   103 : 103

Susreti sela  ,,Svrljig 2011. ,, u punom su jeku.Cilj da se animira loklano stanovništvo,da se sela otrgnu iz letargije,da ožive pesme i igre i izvuku iz zaborava,da se očuva tradicija foklora,viteških nadmetanja i narodnih običaja,nesumnjivo je postignut,što se jasno potvrdjuje od susreta do susreta.

Što se nadmetanja u sportskim disciplinama i na pozornici tiče,odvijaju se sa promenljivom srećom, za domaćine i goste.Razlike su u nijansama a često ih i nema pa se i ovog petka, u selu Prekonoga,gde su gostovali takmičari iz Beloinja,ponovio nerešen rezultat.

Doduše u viteškim nadmetanjima bila je bolja domaća ekipa a na sceni rezultat izjednačen 103 prema 103 poeana. Tako je odlučio žiri ako nije pogrešio u sabiranju, po mraku , jer su domaćini zaboravili da osvetle prostor.

Na početku programa,kako to obično biva,okupljene je pozdravio u ima pokrovitelja predsednik opštine Svrljig Milija Miletić.Uz poruku takmičarima da budu uspešni u muzičko-zabavnom programu i naravno da bolji pobedi,predsednik Miletić je saopštio Prekonožanima veoma značajnu vest.

Prvi put je obelodanio da je u planu skora izgradnja puta od sela do Prekonoške pećine,da se predvidja njeno uredjenje i da se , u okviru razvoja seoskog turizma,ozbiljno računa na ovu destinaciju.

Naravno,nije zaboravio ni standardnu poruku poljoprivrednicima da još uvek mogu da se prijave za neku od brojnih beneficija i subvemcija kojima opština Svrljig pomaže seoska domaćinstva na svojoj teritoriji .

Potom je počeo takmičarski deo na sceni.Pesma,recitacije,muzika,vokalni solisti,scenski prikazi običaja,do neizbežnog folklora i kviz takmičenja.

Odluku žirija kao zvaničnu verziju ne treba komentarisati jer se pokazalo u dosadašnjem takmičanju da nije pristrasan i da je uglavnom objektivan u ocenjivanju.

No,to ne znači da se ne može reći da se posle nekoliko susreta ne naziru tačke koje su posebno zapažene i koje neće pasti u zaborav čim se ,,zavesa spusti,,.

Onima koji redovno prate takmičenja jasno je da svi ulažu dosta truda i sa puno elana organizuju svoj program ali Beloinci imaju nešto više od toga.

Njihov scenski prikaz,balade,izvodjač koji više nego vešto barata gitarom i vokal koji ga prati te narator,više naginju profesionalizmu, što znatno odskače od programa drugih sela.

Naravno ima i drugih zapaženih numera poput pojedinih folklora,pevica,gajdaša pa i nekih tačaka koje se izvode van kunkurencije.

Sve u svemu, susreti su se zahuktali i uprkos činjenici da se odvijaju u jeku poljoprivrredne sezone,da je istovremeno i turnir u malom fudbalu u Svrljigu,pun su pogodak kao priprema pred predstojeću ,,Belmuđijadu,, čiji je orijentacioni termin prvog vikenda u avgustu.

 

Најновије на порталу Општине Сврљиг