Општина Сврљиг

Претрага
Close this search box.

Na poligonu ,,Pastirište,, u Svrljigu

ODRŽANA SMOTRA OVACA

 

/Svrljig 13.oktobar 2011.godine./ Danas je na Sportskom poligonu ,,Pastirište,  u Svrljigu, u oragniazciji Fonda za poljoprivredu opštine Svrljig, održana tradicionalna Opštinska smotra ovaca.

Uprkos kiši smotri je prisutvovalo dvadesetak  stada sa preko stotinu ovaca.

–         Želim da zahvalim našim ovčarima što su uprkos kiši došli na smotru da prikažu naše autoktono blago-svrljišku ovcu.Kao brend našeg kraja svrljiška ovca će naći svoje mesto na tržištima Evropske unije i Rusije a mi će mo sa svoje strane,kao opština,učiniti maksimalne napore da ojačamo i poboljšamo status ovčarstva u ovom kraju.Budućnost našeg kraja je u jačanju poljoprivrede uopšte a posebno ovčarstva te mlekarstva i proizvoda od mleka-sira i nadaleko poznatog  ,,belmuža,,.Zato apelujem na sve žitelje naših sela da zajedničkim naporima revitalizujemo i kroz subvencije koje daje opština i država Srbija oživimo naše ovčarstvo i poljoprivredu uopšte.Pobednicima ove smotre čestitam i želim još bogatija i lepša stada,rekao je predednik opštine Svrljig Milija Miletić,pozdravljajući svrljiške ovčare.

Nagrade najboljiim ovčaira dodelila je član Opštinskog veća – Tanja Lazarević.

Prvu nagradu u kategoriji dviski dobio je Hranislav Jovanović iz Plužine, u kategoriji ovaca prvonagradjeni  je  vlasnik stada Hrane Despotović takodje iz Plužine. Sa najvećim stadom od preko stotinu ovaca nagradu je dobio Srdjan Vasić iz Beloinja a posebnu nagradu u kategoriji ovnova dobio je vlasnik stada Ivica Savić iz Svrljiga.

Pobednicima – za prvo, drugo i treće mesto, dodeljene su novčane nagrade. Pored 18 ovčara na smotri su prikazana i dva stada koza – vlasnika  Dejana Mitića iz Prekonoge i Dalibora Jovića iz Svrljiga.

Најновије на порталу Општине Сврљиг