Општина Сврљиг

Претрага
Close this search box.

Dvadeset osma sednica Skupštine opštine Svrljig održana radno i svečano

SMANJEN  BROJ ODBORNIKA

/Svrljig 26.decembar 2011.godine/  Dvadeset osma sednica Skupštine opštine Svrljig, poslednja u ovoj godini, održana je radno i svečano. Opšta ocena je da je predsednica Skupštine opštine, Jelena Trifunović, uz asistenciju pravnice Danijele Budimović, kao i do sada, uspešno vodila tok sednice, uprkos povremeno burnim i žustrim diskusijama predstavnika opozicije a odbornici, kako oni iz redova vladajuće koalicije tako i iz opozicije, nastojali su da konstrutivnim diskusijama, vodeći računa o interesima građana, krunišu poslednju ovogodišnju sednicu.

   Glavna tačka diskusije, jer se ne može reći rasprave, pošto su to prihvatili kao neophodnost, bila je Odluka o promeni Statuta opštine, konkretnije u okviru toga, smanjenje skupštinskog saziva,od 37 na 27 odbornika. Predlog je potekao od vladajuće Ujedinjene seljačke stranke na predhodnoj sednici i već tada uspešno nominovan ali uprkos činjenici da su svi bili za, –  kamen spoticanja bilo je pitanje ,,zašto baš 27 odbornika,, .

   Uz činjenicu da su svi predlog USS, smatrali konstruktivnim, odbornici opozicije – Ljubiša Stojković, Saša Radovanović, Rodoljub Ranđelović, Saša Petrović i Rade Mitić, potencirali su baš pitanje zašto 27 odbornika, mada je istini za volju bilo i žaoka opozicije što joj i priliči , da se iza svega krije nekakva politička ujdurma.

   Da nema nikakve ujdurme, kolegama je objasnio Srbislav Đorđević, šef odborničke grupe SRS , inače zamenik predsendika Skupštine opštine.

–         Broj odbornika može biti i veći i manji ali smatra se da je 27 najracionalnije prema broju stanovnika. Vršili smo poređenja sa brojem odbornika u niškim gradskim opštinama i utvrdili da ih je uglavnom manje iako imaju na svojoj teritoriji više stanovnika nego čitava svrljiška opština. SRS će glasati za inicijativu predlagača a stvar je dogovora da odlućimo da li da bude baš 27 ili 25 a možda i 29 odbornika. Nema nikakve ujdurme jer će stranke i dalje imati priliku da kandiduju svoje najbolje članove sa vrha izborne liste a o redosledu one same odlučuju , rekao je Đorđević.

Već kada su odbornici bili spremni da to okarakterišu kao nametanje predloga vlasti, iz redova opozicije javio se šef odborničke grupe Socijalističke partije Srbije, Radovan Mitić.

–         SPS smatra predlog konstruktivnim. Svrljig je,između dva popisa stanovništva, manji za 3 060 žitelja, što logično nameće i smanjenje broja odbornika. Naše razmišljanje je da bi Skupština moglo da ima i 29 odbornika, kako je bilo u prvom višestranačkom sazivu ali treba imati na umu da 27 nije definitivna odluka i da broj odbornika možemo menjati sve do trenutka raspisivanja izbora. Zato će SPS podržati predlog USS u ovom obliku a za dalje ćemo videti, rekao je Mitić.

Diskusiju Mitića i predlog USS za smanjenje broja odbornika prema proceni predlagača podržao je i dr Predrag Antić.

 –    Mi smo, mislim Demokratska stranka Srbije, i u prošlom sazivu isticali inicijativu za smanjenje broja odbornika te i sad smatram predlog USS korektnim. Diskutabilno je to, uz naravno nepobitno smanjenje broja stanovnika, da li je racionalnije i ekonomičnije raditi sa manjim brojem odbornika ili umesto smanjenja članova smanjiti dnevnice i tako uštedeti. To je stvar ličnog viđenja i smatram da niko neće biti oštećen. Na izborima, kako se lista postavi – tako će  proći i nema istine u nekim kuloarskim prepostavkama da će ovako biti diskriminisani žitelji sela niti bojazni da će svi odbornici biti baš iz Svrljiga. O tome odlučuje stranka, rekao je dr Antić.

     Najzad preovladalo je već iskristalisano mišljenje da se broj odbornika smanji na 27, ovog puta  i da će se u daljem radu pokazati da li ga treba povećavati ili smanjivati, pa je takva odluka znatnom većinom glasova i usvojena.

    Inače na ovoj sednici,odbornici su usvojili i Predlog odluke Loklanog akcionog plana za zapošljavanje opštine Svrljig za period 2012 – 2013. godine i dali saglasnost na program rada Direkcije za izgradnju grada, JKSP Svrljig, Centra za socijalni rad, Kulturnog centra kao i saglasnost na finasijski plan OŠ ,,Dobrila Stambolić,, i  Srednje škole ,,Dušan Trivunac – Dragoš,, u Svrljigu.

   Za graane posebno interesantna, usvojena je odluka o povećanju cene komunalnih usluga za devet odsto, kao neminovnost zbog povećanja troškova poslovanja JKSP Svrljig.

  Uz različita viđenja, usvojen je i izveštaj  Odseka za inspekcijske poslove o hvatanju pasa lutalica.

    U drugom delu sednice predsednica Skupštine opštine Svrljig, Jelena Trifunović, čestitala i poželela odbornicima, njihovim porodicama  i svim žiteljima svrljiške opštine srećnu Novu 2012. godinu i Božić , zahvaljući se na dosadašnjem konstruktivnom radu s nadom da će on u nastupajućem periodu biti još delotvorniji po žitelje svrljiške opštine koji su ih birali.

  Posle tradicionalne podele prigodnih novogodišnih poklona odbornicima i predstavnicima loklanih medija priređn je prigodan koktel.

Најновије на порталу Општине Сврљиг