Општина Сврљиг

Претрага
Close this search box.

Jutros u cik zore svrljižani posekli Badnjak

BOŽIĆ – NAJRADOSNIJI HRIŠĆANSKI PRAZNIK

/Svrljig 6.januar 2012.god/  Obeležavanje i proslava božćnih praznika u Svrljigu započelo  je danas tradicionalnim sečenjem božićneg drveta – Badnjaka i liturgijom u crkvenom hramu Sv. Cara Konstantina i Carice Jelene.

U cik zore sa mnoštvom svrljiških domaćina koji su hitali put šume da iseku i u svoj dom donesu Badnjak, u ime  Opštine Svrljig, na brdu iznad sela Merdželat, božićno drvo posekao je Milija Miletić, predsednik  opštine Svrljig.

Uz obred dolaska u šumu i izbora najprikladnijeg badnjaka, pozdrava njemu, i posipanja crvenim vinom poput Hristove krvi, predsednik Miletić je posečeno drvo oborio ka istoku, kako to običaj nalaže a potom ga sa saradnicima preno do zgrade Opštine Svrljig, gde je postavljeno kao simbol obeležavanja božićnih praznika.

–         Meni je i ove godine pripala čast i zadovoljstvo da u ime lokalne vlasti i svih žitelja svrljiške opštine, na ovaj sveti dan, sečenjem Badnjaka najavim najradosniji hrišćanski praznik Božić koji označava rođenje sina Božjeg u telu u večnosti, od oca bez matere i u vremenu od matere bez oca, kako se to propoveda u Svetom pismu. Želim da svim sugrađanima u Svrljigu i meštanima naših sela, u  ime  lokalne vlasti , potom i u svoje lično ime, poželim da se porodice naših domaćina okupe na Badnje veče, koje označava ulazak Hrista u naše duše i  oproste eventualne nesuglasice jedni drugima kako to hrišćanski običaj nalaže a da sutradan svi zajedno u radosti i veselju proslavimo Božić i da nas takvo raspoloženje i sloga prati  u  2012.godini sa pouno zdravlja i berićeta, izjavio je posle obavljanja dužnosti sečanja  Badnjaka, predsednik  opštine Svrljig, Milija Miletić je pozvao Svrljižane da učestvuju u manifestaciji božićnih praznika i liturgijama u crkvenom hramu .

Očekuje se da će naši sugrađani kao i predhodnih godina, dostojanstveno i čestito obeležiti Badnje veče i Božić jer sam masovni izlazak na sečenje božćnog drveta i povećana tražnja namirnica za trpezu u skladu sa verskim običajima to potvrđuju.

Најновије на порталу Општине Сврљиг