Општина Сврљиг

Претрага
Close this search box.

Prijem za poljoprivrednike kod predsednika opštine Svrljig

SUBVENCIJE I KREDITIRANJE 

/ Svrljig 12.januar 2012.godine/   Poljoprivrednici sa područja svrljiške opštine okupili su se danas na godišnjem sastanku kod predsednika Milije Miletića. Na skupu, u sali  opštine, u dvočasovnom razgovoru, predsednik opštine Milija Miletić sa saradnicima, čestitajući novogodišnje i božićne praznike, upoznao je poljoprivredne proizvođače sa pogodnostima i subvencijama koje mogu da koriste od strane opštine u svojim gazdinstvima.

–         Poljioprivreda je i ove godine sagledana sa 38 miliona dinara iz opštinskog budžeta. Ta sredstva će biti utrošena za razvoj agrara, kroz unapređenje poljoprivredne proizvodnje, uvećanje stočnog fonda i povećanje mehanizacije i agrotehničkih mera u poljoprivredi.  I u ovoj godini možete konkurisati za sve pogodnosti koje ste imali lane, od osemenjavanja stoke, do opravke, kupovine nove mehanizacije i obnavljanje objekata u domaćinstvu . Uz to u saradnji sa Danskom organizacijom  LEDIB , biće adaptiran objekat u centru Svrljiga gde će poljoprivrednici moći da dobiju obaveštenja o mogućnostima subvencije, kreditiranja i upute za popunjavanje dokumentacije za konkurisanje. Za pedesetak mladih i naprednih poljoprivrednika obezbedićemo posetu njihovim kolegama u Sloveniji, tačnije mestu  Šentjernej, radi razmene iskustava. Očekujemo preko organiazcije  HELP pomoć za obnovu dvadesetak domaćinstava.  Angažovaćemo i poljoprivredne stručnjake za edukaciju naših žitelja na terenu ali nastavljamo  i  obezbeđivanje pomoći  staračkim domaćinstvima,  angažovanjem, kao i do sada, gerentodomaćica, rekao je predsednik opštine Svrljig Milija Miletić okupljenim poljoprivrednicima.

Na skupu je promovisana mlada poetesa Julijana Dobrašinović, dobitnica brojnih priznaja na susretima književnika i autor knjige-prvenca,  ,,Senka mesečeve kći ,, .

Na pitanja okupljenih poljoprivrednika, pored predsednika Miletića,odgovrali su njegovi saranici Vlada Krstić, šef Odseka za privredu, direktor Direkcije za izgranju grada Srđan Đorđević i direktor Doma zdravlja u Svrljigu Dragan Budimović.

Krstić je posebno apelovao na poljoprivrednike da koriste pogodnosti osiguranja za koje sa 80 odsto učestvuju opštine i država Srbija tako da sa samo 20 odsto mogu obezbediti svoja blaga u stajama i letinu na poljima a što je do sada veoma retko korišćeno,verovatno zbog nedovoljne informisanoti.

O prednostima umatičenja grla poljoprivrednicima je govorila Julijana Živanović  iz ,,Agroservisa,, u Nišu.

Direktor Đorđević je apelovao na žitelje svrljiških sela da budu aktivniji u akcijama ,,Dinar na tri dinara,, čime mogu brže i lakše rešiti probleme infrastrukture u svom selu.

Uz prigodno posluženje, na kraju skupa, predsednik Miletić je podelio poljoprivrednicima poklon pakete.

Најновије на порталу Општине Сврљиг