Општина Сврљиг

Претрага
Close this search box.

Svrljig u raljama smetova i leda

EVAKUACIJA NAJUGROŽENIJIH ŽITELJA

/ Svrljig 3.februar 2012-godine/. Vanredna situacija na teritoriji opštine Svrljig proglašena sinoć, zavedena je u pravi čas. Tokom protekle noći snežni nanosi preko ledom okovanih kolovoza i smetovi na prevojima , jutros su ponovo paralisali saobraćaj na mnogim regionalnim i loklanim putevima, dok su se vozila na magistralnom pravcu kretala otežano i usporeno, mada su putari radili čitavu predhodnu noć.

   Najnovije stanje izazvanom snežnom mećavom bilo je uzrok da predsednik Štaba za vanredne situacije i opštine Svrljig, Milija Miletić, održi hitnu sednicu, koja je trajala samo nekoliko minuta i sa jedinom porukom – odmah svi na  teren i svim raspoloživim sredstvima da se probiju snežni smetovi do sela u kojima su žitelji životno ugroženi.

   Jednu od ekipa vatrogasaca- spasioca, aktivista Centra za socijalni rad, svrljiških lovaca i zaduženih za razčišćavanje snežnih nanosa predvodili su predsednik opštine Miletić i predsednica Skupštine opštine Svrljig Jelena Trifunović.

Cilj je bio probiti se do sela Radmirovca, Davidovca i Galibabinca, gde je trebalo najpre preuzeti jednu porodicu sa dva obolela člana i ostarelom majkom te zbrinuti je u smeštaj Crvenog krsta u Svrljigu i onima koji zbog snega ne mogu dalje od kućnog praga, Trifunovićeva da podeli najosnovnije životne namirnice.

Mada su ekipe za razčišćavanje radile do zore već u prepodnevnim satima stvoreni su novi nameti pa se ekipa predvodjena rukovodstvom opštine, sukobila sa snežnom nemani na prevoju Vetrila. Borba za probijanje snežne blokade i izvlačenja pojedinih vozila zapala u smetove trajala je skoro dva sata ali se u ranim popodnevnim satima ipak stiglo na odredište. Većnica Tanja Lazarević, zadužena u ime Centra za socijalni rad, uz pomoć vatrogasaca-spasioca, preuzela je tročlanu porodicu kojoj je bila neophodna medicinska nega i prevela u Svrljig,  gde im je obezbedjen smeštaj, celodnevna ishrana i nadzor lekara.

  Predsednica Trifunović podelila je namirnice staračkmim domaćinstvima a predsednik Miletić krenuo sa ekipom putara da se razčiste svi prilazi okolnim selima jer već u toiku večeri treba iz Niša transportovati  jednog pokojnika a i u jednom od sela bio je drugi pokojnik, koga takodje treba , sutra sahraniti.

  U medjuvremenu, stigla je informacija sa terena da su putari osposobili pravac do sela Grbavče odakle je prebačena trudnica u Niš radi poradjaja.

 Od direktora JKSP Svrljig, stigla je informacija da su ekipe za razčičćavanje u toku dana uklonile smetove sa skoro 50 odsto lokalnih putnih pravaca na potezu Guševac, Lukovo, Vlahovo, Okolište, potom ka Draincu, Ribaru i Prekonogi. U toku noći i sutra ekipe nastavljaju probijanje smetova i uklanjanje snega sa ostalih loklanih puteva, tako da se očekuje, ako ne bude novih snežnih padavina, da  u naredna 24 časa budu prohodni skoro svi loklani putevi.

  Dobrivoje Stojanović, zamenik predsednika opštine, u medjuvremenu je intervenisao i kordinirao rad i upućivanje ekipa na razčišćavanju regionalnih puteva na teritoriji naše opštine i magistrale Niš-Zaječar, preko Svrljiga.

   Napomenimo, da da su ekipe mobilne, stalno na terenu i, po naredbi predsednika Miletića, obavezne, da intervenišu na svaki poziv gradjana kojima je zbog nevremena ugrožen život ili materijalna dobra i tako će biti sve dok traje vanredna situacija.

   Najnovija informacija je, da je predveče stigla vest, da je na zahtev Štaba za vanredne situacija opštine Svrljig,od strane Vlade Srbije odobrenma i preko Centra za vanredne situacije, iz robnih rezervi, upoućena cisterna sa pet tona nafte, kao interventna pomoć, za opskrbljivanje mašina za razčišćavanje snežnih nanosa.

Најновије на порталу Општине Сврљиг