Општина Сврљиг

Претрага
Close this search box.

Zaključak Okružnog štaba za reagovanje u vanrednim situacijama

SITUACIJA JE TEŠKA ALI JE POD KONTROLOM

       / Niš 6.februar 2012.godine/. Situacija stvorena nizom ledenih dana i obilnim snežnim padavinama te udarima vetra koji stvaraju nanose, u Nišu i okolnim gradovima je teška ali je pod kontrolom, ocenjenio je na današnjoj sednici Okružnog štaba za delovanje u vanrednim situacijama, komandant ovog tela i načelnik Nišavskog upravnog okruga Aleksandar Cvetković. O stanju i merama koje  se preduzimaju i šta je činiti u nastupjućem periodu, dok nevreme traje, razgovarali su na današnjoj sednici komandant i načelnik Štaba, Aleksandar Cvetković i Žarko Damnjanović , sa predsednicima- gradskih i opština sa područja Nišavskog upravnog okruga,inspekcijskih službi, vatrogasno spasilačkih ekipa i zdravstva. U ime opštine Svrljig , skupu je prisustvovao predsednik opštine Milija Miletić.

–         Vanrednu situaciju smo proglasili među prvim zbog žestokog naleta snežne mećave koja je paralisala brojne putne pravce i odsekla mnoga sela od centra opštine, zarobivši stare, nemoćne i bolesne  -bez lekova, hleba i vode. Uz pomoć vatrogasno spasilačke ekipe sa kojom imamo odličnu saradnju, uspeli smo da evakuišemo najugroženije i smestimo u prihvatlište Crvenog krsta u Svrljigu, gde imaju, pored redovne ishrane obezbeđenu i medicinsku negu. Ekipe za razčišćavanje koje predvodi direktor JKSP Svrljig Igor Davidović, danonoćno su na terenu i u nekoliko navrata su razčišćavale lokalne i delove regionalnih puteva do skro svih sela ali zbog stalnih padavina mnogi su i dalje teško prohodni. Nedostaje nam mehanizacija da istovremeno delujemo u više pravaca, nije stiglo obećanih pet tona dizel goriva iz Republičkih robnih rezervi za trenutno raspoloživu mehanizaciju a manjka nam i materijalna podrška koju su već dobile neke opštine mada je stanje u njima znatno povoljnije. Opštinski štab je u stalnom zasedanju a uveli smo i neprekidno dežurstvo da bi blagovremeno reagovali na pozive građana u svako doba. Takođe smo doneli i odluku da ove sedmice osnovci i srednjoškolci ne pohađaju nastavu, rekao je predsednik Miletić na sednici u Nišu.

Posle podnošenja izveštaja okupljenih predsednika opština, ocenjeno je da je situacija najteža u Svrljigu, Aleksincu i Ražnju i da potrebnu pomoć treba prvo tamo uputiti.

   Načelnik Okružnog štaba za reagovanje u vanrednim situacijama Žarko Damnjanović istakao je na skupu da se opštine moraju obratiti zahtevom za potrebnu pomoć, da se mogu dobiti paketi sa životnim namirnicama za ugrožene i ćebad i da ima dovoljno mehanizacije na raspolaganju te će biti raspoređivanja po naredbi . Na isti način-naredbom, kako se već ophodi u vanrednoj situaciji, će biti saopštavani i zadaci opštinskim štabovima kojima sledi kontrila na terenu, od strane rukovodstva Okružnog štaba .

Što se tiče dizel goriva, po pet tona za Svrljig i Gadžin Han, biće isporučeno u naredna 24 časa.

   Mada je borba sa snežnom nemani u jeku , načelnik Optinskog štaba u Nišu, dr Žarko Ranković, upozorio je prisutne da se treba pripremiti za eventualne poplave koje mogu nastati naglim topljenjem većih količina snega.

Најновије на порталу Општине Сврљиг