Општина Сврљиг

Претрага
Close this search box.

Opštinski štab za delovanje u vanrednim situacijama u stalnom zasedanju

PRIORITET  BRIGA O GRAĐANIMA

/Svrljig 7. februar 2012.godine/  Višednevne, permanentne snežne padavine, često praćene snažnim vetrom i uz temperature i po petnaestak stepeni ispod nule danonoćno, pričinjavaju znatne teškoće Svrljižanima u saobraćaju a potom i snabdevanju i zdravstvenoj zaštiti.

Opštinski štab za delovanje u vanrednim situacijama u nastojanju da se teška situacija ublaži u stalnom je zasedanju, a ekipe za razčišćavanje smetova su neprekidno na terenu.

–         Prioritet svih prioriteta nam je da zaštitimo žitelje svrljiške opštine , kako u gradu tako i sviom selima. Činjenica je da su mnogi, odsečeni snežnim nanosima, posebno kada je reč o staračkim domaćinstvima u selima, životno ugroženi, ne samo zbog bolesti i neophodne medicinske nege već i nemogućnosti snabdevanja osnovnim životnim namirnicama. Mobilni smo 24 časa dnevno i reagujemo na svaki poziv naših gradjana. Pošto u vanrednim situacijama nema pogadjanja pristupio sam izadavnju naredbi za obavljanje zadataka, bilo da je reč o razčišćavanju saobraćajnica, evakuaciji ugroženih ili dostavi hrane. Uz postojeću mehanizaciju, odobreno nam je od strane Okružnog štaba angažovanje dodatne mehanizacije i dizel goriva i nastojimo da i ovako tešku situaciju držimo pod kontrolom, izjavio je komandant Opštiniskog štaba za reagovanje u vanrednim situacijama i predsednik opštine Svrljig Milija Miletić.

    Na današnjoj sednici Štaba, direktor JKSP Svrljig Igor Davidović, inače vodja operativnog tima za razčišćavanje, obavestio je da je većina putnih pravaca do sela razčišćena ali i da se situacija, malte ne, iz sata u sat menja, zbog novih naleta snežnih nanosa. U razčišćavanju puteva angažvane  su  i ekipe i mehanizacija Vojske Srbije i privatnih preduzetnika i nastoji se da se prohodnost što duže održi.

Ekipa vatrogasaca-spasioca angažovana je na probijanju do ugroženih žitelja u selima do kojih su putevi gotovo neprohodni na dostavi hrane i transportu bolesnih.Primera radi, danas je prebačen jedan pacijent koji je morao u Niš na kontrolu a iz Niša u drugo selo vraćen mladić posle operacije u Nišu  a obolelim u Kopajkošari dostavljeni su lekovi.

Iz zavejanih sela, ekipa vatrogasaca – spasioca, transportuje u smeštaj Crvenog krsta u Svrljigu, bolesne i iznemogle, gde im je uz ishranu obezbedjena i medicinska nega.

  Komandant Štaba, Miletić, naredio je da se ojačaju kontakti na terenu izmedju šefova mesnih kancelarija i predstavnika mesne zajednice u dodatnom angažovanju meštana i njihove mehanizacije na razčićavanju seoskih ulica.

 Po naredbi komandanta Miletića, uporedo sa borbom protiv snežne nemani, angažovana je ekipa koja hitno mora da na terenu proceni situaciju i pripremi plan odbrane od poplava. Naime, prema najavama meteorologa u drugoj polovini februara očekuje se porast dnevne temperature od deset do petnaest stepeni u plusu, što bi moglo izazvati naglo topljenje snega i vodene bujice.

Најновије на порталу Општине Сврљиг