Општина Сврљиг

Претрага
Close this search box.

Opštinski štab za vanredne situacije Svrljiga u stalnom zasedanju

DVADESETČETIRI  SATA  MOBILNO

Mehanizacija uklanja smetove iz zaseoka,bolesne transportuju do lekara, pacijentima se dostavljaju lekovi, starim i iznemoglim hrana i ogrev ili se transportuju u prihvatni smeštaj u Svrljigu.

/Svrljig 18. februar 2012.godine/ . Opštiski štab za deloanje u vanrednim situacijama u Svrljigu u stalniom je zasedanju a operativci i aktivisti, u bazi i na trenu, dežuraju i na usluzi su svim žiteljima svrljiške opštine 24 sata neprekidno. Treća je sedmica od proglašenja vanrednog stanja a intenzitet aktivnosti ne opada. Uz borbu sa smetovima što su u predhodnom periodu stvarani snežnim nanosima, sa prestankom ledenih dana uporedo se intenziviraju  pripreme za novi nalet-moguće poplave usled naglog otapanja snega.

–    Proglasili smo vanredni sutuaciju, kako se pokazalo u praksi, u pravom trenutku i opravdano. Samo angažovanjem svih naših potencijala, od vatrogasaca – spasioca, gradjevinske nehanizacije za razčišćavanje smetova sa puteva, medicinskih ekipa, komunalaca do  radnika  Opštinske uprave, uspevali smo u ledenim danima da intervenišemo posle svakog poziva, a bilo ih je na stotine. Svi ptevi do svrljiških sela su prohodni ako se negde i ponovi snežn nanos,odmah se intreveniše. Ljudi sada zovu uglavnom za razčićavanje seokih sokaka i prilaza od mahale do mahale. Istini za volju još uvek ima nekoliko udaljenih zaseoka do kojih se ne može putničkim kolima ali terenskim vozilima izvlačimo bolesne i iznemogle i staračkim domaćinstvima dostavljamo lekove i hranu. One kojima i to nije dovoljno dovozi, o u prihvatni centar u Svrljgu gde imaju, pored smeštaja i ishrane i medicinsku negu. Nadamo se da se zima povlači pa intenziviramo pripreme za odbranu od eventualnih poplava koje mogu uslediti naglim topljenjem snega, kaže predsednik Štaba za delovanje u vanrednim situcijama i predsednik opštine Svrljig Milija Miletić.

Očito da se vanredan sitaucija ne može bar i naredne sedmice ukinuti.Ekipe za razčišćavanje moraju ostati na terenu jer od ponedeljka kreću djaci u školu,što znači da i putevi i ulice moraju da se još redovnije čiste.Komunalci su za praznik mrtvih – Zadušnice,očistili puteve do groblja u svim selima i u Svrljigu ali najrazličitiji pozivi još stižu iz zavejanih zaseoka.Primera radi aktivisti štaba su u jednom danu morali da dovezu bolesnika iz Davidovca,da pacijenta iz Željeva odvezu na dijalizu u Niš,da dostave lekove bolesnima u Galibabinac i  Radmirovac,da dovezu porodilju sa bebicom iz Niša u rodnu Manojlicu odakle je pre nekoliko dana preko smetova prevezena na poradjaj.I tako redom. Svakodnevni izveštaji iz Svrljiga ka Okružnom štabu u Nišu krcati su sličnim informacijama a zima se očito ne predaje i preti novom nemani u obliku bujica potoka u slivu Svrljiškog Timoka, koje ne samo da pričinjavaju znatnu materijalnu štetu već često ugrožavaju i ljdske živote.

Најновије на порталу Општине Сврљиг