Општина Сврљиг

Претрага
Close this search box.

Opismenjavanje i kvalifikacija Svrljižana starijih od 15 godina

DRUGA ŠANSA

/ Svrljig 13.mart 2012.godine/. Sastankom projektnog tima sa predstavnicima lokalnog partnerskog tima, danas održanim u sali Opštinske uprave, započela je realizacija projekta ,,Druga šansa,, u organizaciji Ministarstva prosvete i nauke Srbije i Evropske unije, čiji je cilj obrazovanje odraslih u Srbiji a u ovom slučaju, konkretno na području Svrljiga.


Reč je naime o obrazovanju osoba starijih od 15 godina koje iz bilo kog razloga nisu završili osnovnu školu i sada im se pruža ,,Druga šansa,, da praktično o trošku Evropske unije koja je za ovaj projekat izdvojila četiri miliona evra, to obave. Praktična strana ovog projekta je pre svega što osobe koje završe osnovno obrazovanje mogu da se prijave evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje a povrh svega što tokom ovog vida obrazovanja, pored diplome o završenom osnovnom obrazovanju dobijaju i sertifikat o osposobljenosti za jedno od pedesetak zanimanja.


Prema podacima popisa iz 2002.godine 21,9 odsto stanovništva Srbije,osoba straijih od 15 godina, nema osnovno obrazovanje te se projekat EU i nadležnog ministarstva sprovodi u 8o osnovnih i 75 stručnih škola a obuhvaćeno je, u periodu do 2013.godine, četiri hiljade polaznika.

Organizatori projekta u realizaciji računaju na saradnju sa partnerskim timom na lokalu koji su na današnjem sastanku u Svrljigu,predstavljali predstavnici Opštinske samouprave, filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, Centra za socijalni rad,Kancelarije za mlade, nevladinih udruženja,srednje i osnovne škole i lokalnih medija. Zadatak partnerskog tima je logistička podrška projekta u smislu regrutovanja polaznika. Računa se da na području Svrljiga ima bar par stotina potencijalnih kandidata a ovom prilikom trebalo bi da bude obuhvaćeno bar 75 polaznika.

Најновије на порталу Општине Сврљиг