Општина Сврљиг

Претрага
Close this search box.

Poseta ambasadora Kraljevine Norveške Svrljigu

/Svrljig 27.april 2012.godine./ Ambasador Kraljevine Norveške u Srbiji,Nils Ragner Kasvaga,na poziv predsednika opštine Milije Miletića,posetio je danas Svrljig.

Cilj posete bio je razgovor o mogućnostima doniranja norveške vlade i investiranje kompanija ove zemlje na području Svrljiga.
Ambasadora su dočekali i s njim, u kabinetu predsednika Miletića,osim njega,razgovarali,njegov zamenim Dobrivoje Stojanović,pomoćnik Nenad Stanković i predsednica Skupštin e opštine Svrljig ,Jelena Trifunović.
Posle jednočasovnog razgovora u kabinetu,ambasador Kasvaga i predsednikMiletić,održali su konferenciju za novinare, na kojoj su saopštili rezltat svog prvog susreta.


– Čast mi je i zadovoljstvo što se ambasador danas nalazi u opštini Svrljig- opštini velikog srca gostoprimstva,dobrih ljudi i marljivih radnika.Razgovarali smo o prirodnim i turističkim resursima i privrednim potencijalima svrljiškog kraja u nameri da prezentiramo ono što možemo da ponudimo ali i o onome što nam je potrebno za pokretanje i oživljavanje.Za početak izvesno je da možemo očekivati za donaciju koja će ,po njihovom izboru,biti upućena Domu zfravlja,vrtiću ili osnovnoj školi. Razmotrili smo i mogućnosti investiranja norveških privrednika na području Svrljiga a kao dobar primer saradnje istaknut je Telenor,prema kojem mi već imamo odredjene zahteve.Verujem da će posle ovog prvog susreta,saradnja posredstvom ambasade, jačati na polju investicija u čemu,kako smo se složili značajnu ulogu može imati nekoiko desetina Svrljižana koji žive i rade u Norveškoj,rekao je predsednik Miletić,na konferenciji,zahvaljujući ambasadoru na poseti,razumevanju i pokazanoj volji za saradnju.


Svoje zadovoljstvo susretom,pred novinarima,iskazao je i ambasadaor Kasvaga i ukazao na mogučnost jačanja buduće saradnje.
– Srećan sam i zahvalan svuima što sam danas ovde.Ovo je moja prva poseta i prva mogućnost da saznam nešto o ovoj opštini i problemima koji je muče.Ako govorimo o pomoći, Norveška je u predhodnih 11 godina pružila Srbiji 230 milona a za ovu godinu odredjena je suma od 11 miliona.Najveći deo te pomoći biće za bilateralni program koji podrazumeva osnaživanje kapaciteta za evropske integracije.Takodje postoji i program koji podržava aktivnosti nevladinih organizacija i civiljnog društva kao i opština.Današnji razgovor vodjen je oko tih programa,odnosno da se opštini predstavi koliko su ti programi prilagodljivi za nju,rekao je ambasador Norveške.


Na piatnje novinara,da li može nešto preciznije da se izjasni o budućim investicijama,ambasador je rekao da je njegova uloga da posreduje imedju investitora i Svrljiga te da će oni sami razmotriti svoje mogućnost i prednosti ulaganja.
Posle konferencije,predsednik Miletić i ambasador Kasvaga,razmenili su poklone, u znak pažnje i sećanja na prvi susret a potom krenuli u obilazak Kulturnog centra i kompanije MIN-DIV.


Tradicionalno,uz hleb i so,devojke u narodnoj nošnji, dočekale su visokog gosta u Kulturnom centru.Direktor ove ustanove,Zoran Gavrilović, je podsetio ambasadora na tradicionalno prijateljstvo norveškog i srpskog naroda kovano u najtežim trenucima fašističke okupaciije i negovano decenijama potom a zatim uz video film prezentirao istorijsku prošlost,turističke pogodnosti i mogućnosti ulaganja na svrljiškom podneblju.


Prilikom posete kompaniji MIN-DIV,direktor ove firme,gospodin Starčević,upoznao je ambasadora sa proizvodnim programom firme,na opšte zadovoljstvo,uspešno privatizovane i proširene,ukazujući na uzlazni rast plasmana proizvoda na evropskom tržištu,kojim dominira.


Ambasador Kasvaga,interesovao se za mogućnost saradnje ove kompanije čija je matica u Hrvatskoj,sa privredom Norveške,na što je direktor Starčević odgovorio da je trenutno simbolična u odnosu na saradnju sa zemljama u okruženju koje uglavnom i absorbuju svu trenutnu proizvodnju.
Poseta ambasadora Kasvage,završena je posle obilaska proizvodnih pogona kompanije MIN-DIV,uz poruku da uskoro sledi novi susret sa konkretnim predlozima o donacijama i investiranju.

Најновије на порталу Општине Сврљиг