Општина Сврљиг

Претрага
Close this search box.

Danas u svrljiškom selu Drajinac

/ Svrljig 22.maj 2012.godine/. Kolektivno krštenje priredjeno je danas povodom slave , u narodu poznate kao letnji Sv Nikola  u svrljiškom selu Drajinac.Krštenje je obavio sveštenik  crkve Sv.Cara Konstantina i Carice Jelene u Svrljigu, jerej Strahinja Eraković. Svečanom ćin u  prisustvovu su brojnih meštana  i predsednika opštine Svrljig, Milije Miletića,obavljen je u živopisoj crkvi Sv.Nikole,gradjene u vizantijskom stilu u centru sela Drajinac.

–         Zadatak svih naših sveštenika je krštavanje svih vernika pa i u ovom kraju.Prioritet imaju osobe starije od 15 godina.Ja sam lično  , uz blagoslov svog starešine Jovana,obavio ovaj svečani čin,bez prehodne popularizacije preko medija.Ipak sam zadovoljan značajnim odzivom gradjana a posebno posetom predsednika Miletića čije je prisustvo uveličalo ovaj čin i kojo je do sada uvek bio blagonalan prema crkvi, posebno se angažujući za renoviranja dve crkve na našem području a u najavi je i obnova jedne crkvene sale, izjavio  je posle krštenja ,pred crkvom Sv.Nikole u Drajincu,sveštenik Eraković.

Predsednik Miletić je iskoristio priliku da čestita svim danas krštenim žitelima Drajinca i poželi srećnu seosku slavu – letnjeg Sv Nikolu.

–         Danas krštenim  Drainčanima želim srećno krštenje i puno zdravlja,uspeha i lične i porodične sreće. Istovremeno,svim žiteljima Drajinca želim srećnu slavu S.Nikolu i da im ova godina bude rodna i blagorodna u kući i polju,rekao je predsednik Miletić,posle krštenja.

Inaće, za krštenje u seoskoj crkvi prijavio se 51 meštanin i svi su prisustvovali obredu kolektivnog krštenja.Kršteni meštani bili su starosne dobi od beba,dece osnovne škole,koja su bila najbrojnija, do ljudi srednje dobi.

Ovo  je prvi put u svrljiškom kraju da se krštenje obavlja na ovaj način ali se najavljuje da nije i poslednji jer će slične akcije biti sprovedene i u ostalim svrljiškim selima.

Најновије на порталу Општине Сврљиг