Општина Сврљиг

Претрага
Close this search box.

Selo Grbavče obeležilo svoju slavu

BLAGI ILI RUSALNI PETAK U GRBAČU

/Svrljig 8.jun 2012.godine/. Žitelji svrljiškog sela Grbavče obeležili su danas svečano i veselo svoju slavu  Rusalni ili u narodu zvani ,,Blagi petak,,.

Litije su održane kraj obnovljene crkve više sela,tik uz novoizgradjeno veštačko jezerce a kraj izvora lekovite vode što izbija iz kamena.

Svečanu liturgiju ,pred seoskom crkvom,služio je otac Novica,nekadašnji sveštenik svrljiške crkve a sada premešten u crkvi Sv. Pantalejmona u Nišu,čijoj parohiji pripada selo Grbavče.Svečanost je uveličana pojanjem crkvenog hora hrama Cara Konstantina i Carice Jelene u Svrljigu i prisustvom predsednika opštine Svrljig Milije Miletića.

Predsednik Miletić je čestitajući slavu Grbovčanima prdložio da se,zajedničkim naporima opštine i sela, nastavi sa uredjenjem kompleksa oko veštačkog jezera kraj crkve, kako bi oplemenjeni prostor privukao turiste rekreativce,izletnike i namernike koji dolaze po lekovitu vodu sa izvora, čija su svojstva već dokazana u lečenju bubrežnih oboljenja.

Pošto celo selo slavi  Rusalni petak,domaćinima  gosti dolaze iz susednih sela i rodjaci iz Niša i okolnih gradova. Po  tradiciji u večernjim satima u organiazciji Kulturnog centra-Svrljig,u centru  Grbavča se održava igranka.

Најновије на порталу Општине Сврљиг