Општина Сврљиг

Претрага
Close this search box.

Ambasador Rusije Aleksandar V.Konuzin posetio Svrljig

/Svrljig 21.jun 2012.godine/.  Ambasador Ruske Federacije u Beogradu,Aleksandar V,Konuzin,obećao je na konferenciji za novinare u  Svrljigu,posle razgovora sa predsednikom opštine Svrljig, Milijom Milietićem, da će nastojati da se zdrava hrana i brojni poljoprivredni proizvodi apsorbuju iz svrljiškog kraja i upute na rusko tržište s jedne strane i da će učiniti napore da se Svrljig poveže sa regionima Rusije rad jačanja privredne saradnje i dovodjenje potencijalnih investitora koji bi ulaganjem kapitala pokrenuli esploataciju bogatih prirodnih resursa  te angažovanje stručne radne snage po prihvatljivim cenama.

Poseta ruskog ambasadora je rezultat više ličnih kontakata sa predsednikom Miletićem a cilj je upoznavanje sa privrednim potencijalima i prirodnim resusrsima svrljiškog kraja te posredovanje u kontaktima sa ruskim privrednicima radi investiranja.

-Ogromni potencijali na ovom području su neiskorišćeni.Potrebno je da se  što veći broj srpskih regiona i gradiova,kao i preduzeća,uključi na intenziviranju saradnje sa ruskim regionima.Vaša opština ima poljoprivredne proizvode koji su potrebni rskom tržištu i mi možemo da apsorbujemo veću količinu od one koju vi proizvedete.Razgovarali smo sa predsednikom Miletićem da potražimo dodatne mogućnosti za direktnu saradnju sa ruskom regionima i o tome koja preduzeća mogu učestvovati u većim projektima koje bi mogli pokrenuti do kraja ove godine,izjavio je ambasador Konuzin posle sastanka sa opštinskim rukovodstvom,predsednicom Skupštine opštine Jelenom Trifunović,predsednikom Milijom Miletićem i njegovim saradnicima,zamenikom Dobrivojem Stojanovićem i Nenadom Stankovićem.

Predsednik opštine Svrljig ,Milija Miletić,već na prvom sastanku,prezentirao je ambasadoru Konuzinu potencijale u resusrse svrljiškog područja uz konkretne predloge za saradnju.

–         Stavili smo akcenat na poljoprivredu ali i na stočarstvo i ratarstvo,vočarstvo te potencijale lekovitog bilja,zdrave hrane,turizma,od seoskog do lovnog i rekreativnog.Nastojaćemo da uspostavimo partnerske odnose privrednih subjekata Svrljiga sa ruskim regionima.Posle ovog razgovora izvesne su i direktne donacije Rusije opštini  Svrljig,naravno uz posredovanje ambasadora Konuzina.

Činjenica je da je Ruska Federacija,a za ovu godinu, odobrila značajnu novčanu  svotu za ulaganje u Srbiji, te se opravdano veruje da će plod posete ambasadora Konuzina biti usmeravanje bar dela tog kolača ka svrljiškoj provredi.

Ambasador Konuzin,iako prvi put u Svrljigu,kako je sam istakao, na kraju posete izjavio je da je oduševljen  prijemom  i gostoprimstvom Svrljižana koji su ga masovno dočekali ispred zgrade lokalne samouprave a potom s njim razgovarali u opštinskoj sali.

Sa istoriskim nastankom i kulturnim nasledjem Svrljiga ambasadora je upoznao direktor  Kulturnog centra u Svrljigu Zoran  Gavrilović,gde je visokom  gostu priredjena prezentacija na ruskom jeziku i prigodan umetnički program uz pesmu i običaje našeg kraja.

Naravno,poenta posete bio je obilazak ambasadora Konuzima,svrljiških preduzeča,poput MIN DIV – a,Jeligora i još nekoliko kolektiva.Ističući neraskidivu bratsku vezu srpskog i ruskog naroda i jedinstveni veru koja to učvršćuje ambasador je odao poštovanje ovom kultu, posetivši crkvu Sv.Cara Konstantina i Carice Jelene.

Dan je ipak bio prekratak za kompletan obilazak područja pa je ambasadaor,na odlasku obećao,skoru posetu, ali u društvu ruskih privrednika koji bi našli interes ulaganja u jačanju svrljiške privrede.

Најновије на порталу Општине Сврљиг