Општина Сврљиг

Претрага
Close this search box.

Preko hiljadu vernika u Pirkovcu

/ Svrljig 26.jul 2012.godine/. Pravoslavni praznik Sv.Arahangel Gavrilo,danas je svečano obeležen u svrljiškom selu Pirkovac, u porti istoimenog manastira a u prisustvi crkvenih velikodostojnika i više stotina vernika. U ime opštine Svrljig,svečanosti su prisustvovali i starešini manastira Sv.Arahangel Gavrilo,igumanu Varnavi,praznik su čestitali predsednica Skupštine opštine Svrljig Jelena Trifunović i direktor JKSP Svrljig,Igor Davidović.

U pozdravnom govoru,podsećajući okupljene da se Srbi masovno vraćaju veri i da je to rezultiralo da se i ovaj manastir obnovi,iguman Varnava,se zahvalio na svesrdnoj pomoći Sinoda i patrijarha ali i opštine Svrljig,posebno ističući zalaganje predsednika opštine Milije Miletića.Upravo,pred praznik,posredstvom opštine, rekonstruisan je izvor vode tik pod portom i uradjeno prilazno stepenište.Reč je o izvoru za čiju se vodu veruje da ima lekovito svojstvo i po koju dolaze vernici iz čitave ex Jugoslavije. Posle svečane liturgije u manstiru ,u porti je priredjen muzičko-zabavni program a Udruženje boraca invalida rata ,uručilo je zahvalnicu starešini Varnavi za uspešnu višegodišnju saradnju a njemu je dodeljena ikona Sv.Arahangela Gavrila.

Za sve prisutne priredjen je zajednički ručak što za sofrom u sali što u samoj porti manastira. Do podneva,organizovanim prevozom- autobusima i privatnim kolima, stiglo je oko hiljadu vernika iz svih krajeva Srbije a zapažena su i vozila sa stranim registracijama.Poseta je uveća u popodnevnim satima kada su pristigli posetioci iz Svrljiga i okolnih gradova,posle redovnog posla u firmama,pa se slavlje proteglo do kasnih večernjih sati.

Најновије на порталу Општине Сврљиг