Општина Сврљиг

Претрага
Close this search box.

Trodnevna privredno- turistička manifestacija u Svrljigu

/ Niš 31.jun 2012.godine/. Svrljiška privreno-turistička manifestacija ,,Belmužijada 2012,, sedma po redu,biće održana 3. 4. i 5. avgusta u  Sportskom centru ,,Pastirište,, kraj Svrljiškog Timoka,saopštio je danas u Nišu, na konferenciji za novinare,predsednik opštine Svrljig Milija Miletić.

Novinarima brojnih niških,regionalnih i nacionalnih tzelevizija,agencija i pisanih medija,predsednik Miletić je objasnio da je reč o svojevrsnoj promociji svrljiških resursa i potencijala koji će biti prikazani isprepletani svojevrsnim  folklorom starih običaja,od pastirskog višeboja,do narodnih igara i pesama te spravljanjem jela po receptu naših baka u nacionalnoj kuhinji.

–         Pored posetilaca iz Srbije i okolnih republika ex  yu, gde će ponajviše biti Slovenaca, najavili su nam se,u organizovanim grupama gosti iz Španije i Portugalije,skandinavskih zemalja,Holandije,Nemačke,Grčke.Lane je bilo pedesetak hiljada posetilaca a ove godine ih očekujemo i više.To je jedinstvena prilika da promovišemo našu zdravu hranu,leko bilje sa čistih  planinskih proplanaka,brojne mogućnosti lovnog,rekreativnog i seoskog turizma,kulturno istorijske spomenike i manastor sa vodom za koju se veruje da je lekovita te niz sličnih prednosti zdravog okoliša.Smatramo da imamo šta da pokažemo posetiocima i svim zainteresovanim  svojevrsnim prozorom u svet,preko brojnih medija koji su najavili svoje prisutvno i čijom smo pomoći uspeli da ovu manifestaciju učinimo pozntom daleko van granica naše zemlje,rekao je predsendik Miletić.

Centralna atrakcija manifestacije je pripremanje izvornog specijaliteta ,,Belmuž,,- spravljenog od mladog sira i projanog bračna.Reč je o visokokaloričnom jelu,u legendi nazvanom ,,svrljiškom vijagrom,, jer muškarac koji spravi i pojede ,,Belmuž,, potom ,,obeli obraz kod partnerke,,.

Takmičenje u spravljanju  ,,Belmuža,, samo je jedna od disciplina u kojoj će se takmičiti više stotina učesnika manifestacije.Uz izvorne pesme,folklor,smotru lepih pastirica u nadmetanju za najlepšu,takmičenje gajdaša ,muzičko-zabavni program uveličan je koncertima estradnih zvezda-Ane Bekute,Adila i Saše Matića,koji će posetiocima učiniti boravak prijatnijim i nezaboravnijim.

Најновије на порталу Општине Сврљиг