Општина Сврљиг

Претрага
Close this search box.

Ambasador Kraljevine Holandije posetio Svrljig

/Svrljig  8. avgust 2012.godine/.   Njegova ekselenica ambasador Kraljevine Holandije u Beogradu, Laurent L. Stokvis,posetio je danas Svrljig gde se sastao sa predsednikom opštine Milijom Miletićem,njegovim zamenikom Nenadom Stankovićem i predsednicom Skupštine opštine Svrljig Jelenom Trifunović .Posle razgovora u kabinetu predsednika Miletića,održana je konferencija za novinare na kojoj je saopšten povod posete i tema razgovora gosta i domaćina.

–         Ovo je moja prva poseta i srećan sam što me je gradonačelnik Miletić pozvao da upooznam ovaj divan kraj.Razgovarali smo i raznim mogućnostima saradnje i ja verujem da postoje uslovi da se to i realizuje.Interesantan je ovo region,sada ga upoznajem i vraćam se danas u ambasadu sa zaista puno utisaka o lepoti prirode,predela i zapažanjem da je na dobrom položaju u blizini magistrala.Naš posao,moj i gradonačelnika Miletića , je da pokažemo kakve su mogućnosti za saradnju a da preduzeća potom sama  odluče da li zaista žele i mogu da to ostvare.Mislim da je jedina dobra i prava saradnja,saradnja koja je na obostranu korist,izjavio je novinarima ambasador  Stokvis.

Predsednik Miletić se zahvalio na poseti viskom gostu i sam izrazio ubedjenje,posle prvog razgovora,da ima dosta ideja koje se mogu realizovati u zajedničkoj i obostrano korisnoj saradnji.

–         U razgovoru sa njegovom ekslencijom,ambasadorom Holandije, istakli smo puno tema koje su prvenstveno veoma interesantne za našu opštinu,za naše ljude.Prioritet je dat poljoprivredi ali smo razgovarali i o privrednoj saradnji uopšte, kako bi pokrenuli proizvodnju i uposlili naše žitelje.Holandija je,kada je reč o poljoprivredi jedna od vodećih zemalja,druga u svetu po izvozu poljoprivrednih proizvoda,mada teritorijalno manja od Srbije, i verujem da je u tom delu njihovo iskustvo veoma dragoceno za nas.Razgovarali i smo i o razvoju stočarstva,povećanju broja grla stoke i kvaliteta i kvantiteta mleka,naročito u sklopu projekta početka rada Niške mlekare,gde smo već preduzeli prve korake za pomoć stočarima.Verujem da ima mesta da se kroz saranju unapredi i seoski turizam za što je ambasador takodje pokazao interesovanje.Naravno tu su i projekti,posebno u poljoprivredi Srbije,poput onog u kruševačkom kraju,pa će mo nastojati da slično realizujemo i kod nas.Verujem da postoji dobra volja i raspoloženje ambasadora za dugoročniju saradnju i da će biti još susreta i konkretne saradnje,rekao je predsednik Miletić.

Ambasada Holandije,da podsetimo,u okviru svog Matra programa,pomaže projekte iz oblasti zakonodavstva,dobrog upravljanja,ljudskih prava i informisanja. Za pomoć mogu da apliciraju NVO,mediji,lokalne samouprave i javne institucije kao i druge ne-profitabilne organizacije,što znači da i Svrljig ima šanse poput već pomenutog primera Kruševca da uspostavi takvu saranju.

Predsednik Miletić i ambasador Stokvis su,posle konferencije za novinare,razmenili poklone a potom posetili loklani Kulturni centar gde je visokom gostu prikazan promotivni film o svrljiškom kraju ,resusrsima,potencijalima pa i običajima i tradiciji ovoga kraja.

Poseta ambasadora Svrljigu, nastavljena je obilaskom privrednih kolektiva,poput Niške mlekare,,,Jeligora,, i drugih.

Најновије на порталу Општине Сврљиг