Општина Сврљиг

Претрага
Close this search box.

Održan mesečni sastanak predsednika opštine i rukovodilaca javnih preduzeća i ustanova

/Svrljig 7.septembar 2012.godine/.  Danas je u kabinetu predsednika opštine Milije Miletića održan redovni mesečno sastanak sa rukovodiocima javnih preduzeća i ustanova u Svrljigu.

Tema sastanka,po već ustaljenoj proceduri,bila je podnošenje izveštajima o realizaciji zadataka zacrtanih pri susretu u predhodnom mesecu,šta je mimo toga još uradjeno i iznošenje predloga za rešavanje tekućih problema te odredjivanja zadataka za naredni period.Praktično radni dogovor na kome rukovodioci  ,raportiraju,, predsedniku o radu,redu i disciplini u svojim kolektivima i predlažu svoje inicijative.

Današnjem sastanku su prisustvovali –direktori – Kulturnog centra Zoran  Gavrilović, Direkcije- Srdjan Djordjević, Centra za socijalni rad Vesna Nedeljković,JKSP Svrljig Igor  Davidović,Predškolske ustanove ,,Poletarac,, Dejan Miletić, i u ime Doma zdravlja dr.Predrag Antić a iz Crvenog krsta Stevan Stojanović.Sastanku su,pored predsednika Miletića , u ime Lokalne samouprave pisustvovali,načelnica Dejana Mitić i šef Sektora za privredu,Vlada Krstić.

Direktor Gavrilović obavestio je da je Kulturni centar u prošlom mesecu imao,pored redovnih,pojačane aktivnosti radi održavanja ,,Belmužijade 2012,, i angažovanje na pripremi projekta osnivanje turističke organizacije u okviru ove ustanove.

Dilemu oko statusa turističke organizacije,samostalno ili u okviru KC,presekao je predsednik Miletić,zahtevom da to mora biti u okviru ustanove sa postojećim kapacitetima i bez povećanja radne snage.On je dodao da slično iskustvo imaju veći turistički centri,poput Sokobanje i Guče,čije primere treba slediti i do kraja godine realizovati projekat‚jer već iduće godine ,,Belmužijada,, mora biti komercijalna  manifestacija koja će prihodovati budžetu .Predsednik Miletić je istakao neophodnost osnivanja ovakve organizacije u cilju razvoja turizma za što naša opština ima značajne potencijale koje treba što pre aktivirati i iskoristiti.

–         Radimo sve u intersu žitelja svrljiške opštine kako bi im omogućili da raspoložive resurse što bolje iskoriste i obezbede egzistenciju,kada je reč o turizmu,ali nastojim da idemo i korak dalje obezbedjivanjem novih radnih mesta za mlade.Jedna od ideja u tom sklopu je i izrada bazena za kupanje u okviru Sportskog centra ,,Pastirište,, za što se već vrše pripreme. Na istom poligonu planiramo da izgradimo i Letnju pozornicu koja neće biti montažna već statična i prilagodnjena potrebama korišćenja svih kulturno-zabavnih manifestacija.Znači,kultura,sport i turizam,moraju biti u okviru Kulturnog centra uz maksimalno angažovanje  postojećih kadrova,rekao je predsednik Miletić.

Srdjan Djordjević,direktor Direkcije,obavestio je skup da  su u predhodnom mesecu završeni radovi na infrastrukturi u Gulijanu,Lozanu,Prekonogi i Lalincu,da je u toku rekonstrukcija vodovoda u Crnoljevici,atarskog puta izmedju Beloinja i Izvora, a potom i zahvati u Niševcu i Drajincu.

Kao jedan od prioritenijih zadataka Direkcije,predsednik Miletić je istakao regulaciju Lukavičkog  potoka,  kako se u periodu kiša ne bi ponovila prošlogodišnja situacija sa poplavom  Naselja ,,Saraj,,.  On je potom i naložio hitne pripreme za postavljanje  zaštitnih barijera u periodu snežnih mećava,kako ne bi došlo do stvaranja smetova na putevima i obustava saobraćaja.

Prema izveštajima rukovodilaca Centra za socijalni rad Vesne Nedeljković i Crvenog krsta Stevana Stojanovića,u ovim ustanovama  aktivnosti su pojačane na rešavanju socijalnih problema naših žitelja i priprema za sezonu jesen-zima,kada je njhovim korisnicima pomoć najpotrebnija. Na sastanku je prezentirana ideja o otvaranju Gerentološkog centra u Svrljigu.Da je takva ustanova za zbrinjavanje starih i iznemoglih neophodna Svrljigu,ukazuje podatak da su lane u slične centre u Doljevcu,Knjaževcu i  Nišu,smeštene 73 osobe sa našeg područja.

Dr.Predrag Antić,kao dve najznačajnije aktivnosti Doma zdravlja u predhodnom periodu istakao je saradnju sa Ambasadom Japana u Beogradu,od koje se očekuje donacija dva saniteta opremljena za reanimaciju pacijenata i oprema za laboratoriji,stomatologiju i opštu medicinu a potom i stacioniranje pokretnog mamografa u Svrljigu čime je omogućene preventivna kontrola osobama ženskog pola od 40 do 65 godina. On je istakao problem stomatološke službe koja je umanjena za jednu ekipu i time prepolovljena i permanentna nastojanja da se,uz pomoć opštine,organizuje hitna medicinska služba.

Kada je reč o komunalnim aktivnostima direktor Igor Davidović je obavestio da je rekonstrukcijom dela vodovodne mreže rešeno vodosnabdevanje Prekonoge ali i apleovao na štednju vode za piće,jer se izdašnost izvorišta u Manojlici i Rumenjaku smanjuje,što se već odražava na povremene prekide u snabdevanju viših delova grada.

Najzad,prema ,,raportu,, direktora ,,Poletarca,, stanje u ovoj dečijoj ustanovi je redovno uredno ali da sledi neophodnost uredjivanja enterijera i eksterijera,te nabavka materijala i opreme za rad s decom,radi poboljšanaj opštih uslova boravka u vrtiću.

Predsednik Miletić je na kraju sastnka ocenio da da se aktivnosti u javnim preduzećima i ustanova odvijaju prema dogovoru,što je rezultat i ovakvih susreta, ali je  još jednom apelovao na štednju na svim nivoima i maksimalno poštovanje radne discipline ističući da se na tome prvenstveno insistira u Opštinskoj upravi.

 

 

Најновије на порталу Општине Сврљиг