Општина Сврљиг

Претрага
Close this search box.

Svrljig dobija Gerentološki centar

/Svrljig 10.septembar 2012.godine/. Svrljig će,najverovatnoje,već u ovoj godini dobiti Gerento-centar za smeštaj starih i iznemoglih lica.Reč je o projektu koji je iniciran iz Lokalne samouprave i biće realizovan uz pomoć nadležnih ministarstava i donatorstva humanitarnih i nevladinih organizacija.

– Danas smo održali drugi radni sastanak na temu formiranja Gerento-centra.Oformili smo tim u kojem su pored opštine,prisutni predstavnici,Centra za socijalni rad, Direkcije,Doma zdravlja, koji su prisustvovali današnjem sastanku. Ideja je da se za potrebe Gerento-centra,rekonstruiše paviljon Doma zdravlja iz starog kompleksa svrljiške Bolnice,koji je sada neiskorišćen i zgrada se ruinira. Angažovan je arhitekta koji će dati idejno rešenje porivodjenja objekta novoj nameni.Inače,Svrljigu je više nego potrebna ovakva ustanova jer od petnaestak hiljada žitelja sa područja opštine oko 60 odsto stanovnika je starosti preko 60 godina.U selima su nam uglavnom staračka domaćinstva i medicinska nega i nadzor su im preko potrebni.Podaci pokazuju da trenutno sa našeg područja, u ovakvim centrima u Doljevcu,Knjaževcu i Nišu,imamo osamdesetak naših sugradjana.Pored Gerento- centra nastojaćemo da deo paviljona ,rekonstruišemo za potrebe Udruženja osoba sa posebnim potrebama,kaže predsednik opštine Milija Miletić.

Inače,zgrada kraj Doma zdravlja nije slučajno odbrana.Pored neiskorišćenosti prostora,objekat je u blizini kuće Crvenog krsta gde narodna kuhinja,tu je Dom zdravlja i kej kraj Svrljiškog Timoka.Znači,logistička podrška je obezbedjena , od medicinske nege do ishrane i šetnje. Najzad,na startu realizacije projekta jedan od glavnih nosilaca je Centar za socijalni rad ali će budući Gerentološki centzar funkcionisati kao samostalna ustanova.

Најновије на порталу Општине Сврљиг