Општина Сврљиг

Претрага
Close this search box.

Korak bliže do ‘’Gerontološkog centra’’

Beograd – 19.septembar 2012.godine | Rekonstrukcija zgrade budućeg ‘’Geronto-centra’’ i osposobljavanje ljudstva za rad, bila je glavna tema jučerašnje posete delegacije opštine Svrljig, Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike.

Naime, predsednik opštine Svrljig, Milija Miletić, je u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike razgovarao sa državnim sekretarom i zamenikom ministra Jovana Krkobabića, Dragijem Vidojevićem, o eventualnoj logističkoj podršci ali i pomoći u rekonstrukciji i obnovi zgrade koja se nalazi u okviru svrljiškog Doma zdravlja, a koja je namenjena za otvaranje prvog geronto centra u Svrljigu.

–          Projekat ’’Geronto – centra’’ je vrlo bitan za opštinu Svrljig.  Sa našeg područja imamo više od osamdeseteak starijih lica koja borave u ovakvim i sličnim centrima, u opštinama i gradovima u okruženju. Cilj je da starim i iznemoglim licima sa teritorije opštine Svrljig pružimo svu moguću pomoć i negu u budućem geronto centru.  Samim tim danas smo sa gospodinom Vidojevićem razgovarali da njihovo ministarstvo stane iza naše opštine i pruži svu neophodnu pomoć u realizaciji ovog projekta, rekao je Miletić nakon sastanka.

U okviru geronto centra  jedna prostorija bih bila namenjena i  za  pružanje usluga deci sa smetnjama u razvoju. Inače, mesto gde se za sada deca rado okupljaju je radionica „Zajedno do svetlosti“, u prostorijama biblioteke Kulturnog centra.

–          Bitno je da i ovoj deci obezbedimo adekvatne uslove ali i jedan kutak gde će moći da se druže i provode vreme, kazao je Miletić.

Program rada geronto centra zasnivaće se na uslugama nege starih, bolesnih i iznemoglih osoba ali takođe će se vršiti posete geronto domaćica staračkim domaćinstvima na području svrljiške opštine.

Delegacija opštine Svrljig dobila je pozitivne odgovore i odmah predložila da se novi sastanak sa predstavnicima ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike održi u što kraćem roku kako bi se krenulo u realizaciju projekta.

Projekat je iniciran iz Lokalne samouprave i biće realizovan uz pomoć nadležnog Ministarstava i donatorstva humanitarnih i nevladinih organizacija. Na sastanku je prisustvovao i državni sekretar Zoran Martinović koji će pokušati da u okviru projekata pruži pomoć u upošljavanju i logistici.

Pored predsednika opštine, sastanku je prisustvovala ispred centra za socijalni rad Tatjana Lazarević.

Најновије на порталу Општине Сврљиг