Општина Сврљиг

Претрага
Close this search box.

Sastanak u Nišavskom upravnom okrugu

Niš. Povodom Popisa poljoprivrede od 1.oktobra do 15.decembra koji na teritoriji  Republike Srbije sprovodi Republički zavod za statistiku,u Nišavskom uprvnom okrugu održan je sastanak predsednika opština niškog regiona  na kome je     ocenjeno da se dosadašnje aktivnosti   popisivača na terenu odvijaju po planu. U ime  opštine Svrljig sastanku je prisustvovao predsednik Milija Miletić.

–         Mi smo blagovremeno obavili sve aktivnosti oko angažovanja popisivača i njihove edukacije i za sada nema nikakvih problema.Popis je obavljen u zadovoljavajućem procentu i saradnja popisivača je uglavnom dobra.Poljoprivrednicima je objašnjena svrha i cilj popisa,tako da uglavnom saradjuju,rekao je predsendik Miletić.

Tok popisa na području regiona,posle izlaganja prisutnih ocenio je načelnik Nišavskog upravnog okruga Aleksandar Cvetković.

–         Reč je o značajnom državnom poslu.Cilj je utvrditi koliko poljoprivrednog zemljošta ima i u kakvoj je funkciji. Obavljanjem posla stvaramo uslove za mogućnost  apliciranja kod predpristupnih fondova Evropske unije i unapredjenja poljoprivrede.Verujem da će mo posao obaviti kvalitetno i na vreme.Kada to obavimo znaćemo šta  i koliko možemo da proizvedemo i koliko možemo proizvodnju da uvećamo,naprimer navodnjavanjem,što treba država da obezbedi.Procenat od 50 odsto obavljenog posla,što nažalost nije na čitavojteritoriji Srbije,nama posebno znači i uveren sam da će naši popisivači sve obaviti na vreme i korektno,ocenio je načelnik Cvetković.

O značaju popisa na sastanku su govorili u ime Republičkog zavoda za statistiku gospodin Nikola Latinović i koordinator za  Niški region Vukica Stojanović.

Oni su primetili da na terenu ima problema zbog demografskog pražnjenja pojedinih područja ili u ustanovljavanja pravog vlasnika kod zemljišta koje je u posedu pravnih lica.To obavezuje popisivače da isražuju i da pojedine jedinice i po nekoliko puta posećuju.Medjutim,opšta je ocena da se u Niškom regionu popis u poljoprivredi odvija po planu.

Sastanak je organizovao Nišavski upravni okrug  na inicijatvu Republičkog zavoda za statistiku.

Најновије на порталу Општине Сврљиг