Општина Сврљиг

Претрага
Close this search box.

Nastavak treće sednice Skupštine opštine Svrljig

/Svrljig 22-novembar 2012.godine/  Inicijativa Ujedinjene seljačke stranke da se u Svrljigu formita Hitna medicinska služba, bila je glavna tačka diskusije odbornika u nastavku treće sednice Skupštine opštine Svrljig,održane danas.

Odbornik Ubavka Dikić, obrazložila je kolegama neophodnost osnivanja  Hitne medicinske pomoći pri Domu zdravlja “ dr Ljubinko Đorđević“ u Svrljigu s preporukom da se od nadležnog ministarstva zatraži saglasnost i podrška za realizaciju ideje  uz podršku svih žitelja sa teritorije Svrljiga, pisanjem peticije.

Odbornik dr Slavoljub Petković, izjasnio se da podržava inicijativu ali i upozorio da je ovakkvu saglasnost teško dobiti te da u međuvremeno o zdravlju gradjana brine medicinska ekipa stacionirana u Domu zdravlja u večernjim i noćnim satima a da se na teren može samo po nalogu policije i u vanrednim situacijama. On je dodao da medicinsko osoblje angažovano na ovom poslu ne dobija nikakvu nadoknadu osim što ima obavezu noćnog dežurstva-aktivno ili pasivno.

“ Hitna medicinska služba je neophodna Svrljigu i tu nema dileme. Nastojaćemo na sve zakonske  načine da se u interesu zdravstvene zaštite naših žitelja, kako u Svrljigu, tako i u selima, ona što pre oformi. Planiramo razgovore sa predstavnicima Kličkog centra u Nišu i Zavoda za hitni medicinsku pomoć ali i kontakt sa najvišim funkcionerima u Ministarstvu zdravlja Srbije. Uložićemo maksimalne napore da s njima nađemo pravo i kompromisno rešenje ali i po cenu da se moramo uzdati u sopstvene snage ovaj problem se mora rešiti. Na našoj teritoriji je uglavnom staračka populacija a posebno su ugrožena staračka domaćinstva u selima koji praktično ne mogu da dođu do lekara kada im je najneophodnije mada je praksa pokazala i da samom Svrljigu manjka ova služba, ocenio je predsednik opštine Svrljig Milija Miletić, u svojoj diskusiji na sednici “.

Već na ovoj sednici krenulo je potpisivanje peticije kao podrške inicijativi. Peticija će posle potpisa odbornika biti ponuđena na potpisivanje svim građanima svrljiške opštine a biće podrška u razgovorima sa relevantnim faktorima u republičkom zdravstvu.

Odbornici su u nastavku sednice usvojili prdlog o razrešenju i postavljenju Srđana Đorđevića na mesto direktora Direkcije za izgradnju, potom rešenje o razrešenju predstavnika i članova Komisije za sprovođenje postupka javnog nadmetanja za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini i obrazovanja nove komisije.

Takođe je usvojen i predlog Opštinskog veća da se na mesto načelnika Opštinskog štaba za vanredne situacije postavi Marina Petrović, inspektor za planiranje i zadatke Civilne zaštite pri Regionalnom centru u Nišu, kao privremeno rešenje do prijema i konačnog postavljena osobe na mesto bivšeg nalečnika Štaba Vukomira Ivkovića koji je penzionisan.

Kada je reč o odborničkim pitanjima, Dejana Stojadinović je tražila više objašnjenja oko instaliranje elektrane na solarni pogon u ataru Tijovca, Goran Jeremijić, informaciju o eksploataciji kamenoloma  u ataru Tijovca, Miloš Đorđević o stanju u MZ Svrljig, Saša Tubić je inicirao postavljanje ulične rasvete kraj pešačkih mostova na Svrljiškom Timoku u delu kroz grad, Dragan Petrović je preno pitanje građana o putu za Šljivovik, Slavoljub Petković  o dnevnicama za većnike i bezbednosti u saobraćaju, Milan Videnović o ugovoru između JKSP Svrljig i Direkcije za izgradnju  i Radovan Mitić je tražio da se sagledaju mogućnosti detaljnog izveštavanja sa sednica Skupštine opštine.

Најновије на порталу Општине Сврљиг