Општина Сврљиг

Претрага
Close this search box.

Treća redovna sednica Skupštine opštine Svrljig

/Svrljig 21.novembar 2012,godine/ Ujedinjeni regioni  Srbije, izborom njihovog lidera na loklanom nivou, Ljubiše Stojkovića, za zamenika predsendika opštine Milije Miletića, od danas su partneri Ujedinjene seljačke stranke u vršenju lokalne vlasti u Svrljigu. Odluku o izboru Stojkovića, na predlog predsednika Miletića, potvrdili su odbornici  na današnjoj sednici Skupštine opštine.

Pored ove tačke, koja je izazvala značajno interesovanje odbornika i građana, na današnjoj sednici Skupštine opštine odbornici su doneli i odluke o veoma značajnim pitanjima poput izmena i dopuna  bidžeta za 2012.godinu, plana ruralnog razvoja Nišavskog okruga od 2012. do 2021.godine, o finasijskoj pomoći bračnim parovima, jednokratnoj pomoći za novorodjenčad, stipendiranju studenata –apsolvenata, o  javnom pravobranilaštvu i izboru  direktora.

Kada je reč o ovoj drugoj izmeni budžeta, izvršena je preraspodela sa stavki gde sredstva ne mogu da se iskoriste do kraja godine i preraspodeljena korisnicima koji realizovati do kraja godine. Inače, ukupni prihodi i rashodi u 2012.godini ostaju na nivou od  453 550 000 dinara . Vredno je istaći da je izvršenje rashoda budžeta za izveštajni period iznosi 55,14 odsto od plana za 2012.godinu, te je realno predpostaviti da će ove godine procenat izvršenja biti znatno veći nego predhodnih.

Što se tiče izbora novina je da je za  pravobranioca postavljena dipl.pravnik Danijela Budimović a kada je reč  o Domu Zdravlja ostaje dr Dragan Budimović.

Obornici su dali ovlašćenje predsedniku opštine Miletiću da potpiše aneks ugovora o izgradnji solarne elektrane u ataru sela Tijovac, jačine jednog megavata, čime se ubrzava proces realizacije ovog projekta, te će se sa elektranom od 10 megavata, za koju je već potpisan ugovor ali je procedura dobijanja dozvola znatno sporija, u dogledno vreme dobiti ukupno 11 megavata solarne energije.

Značajno je za građane naglasiti da su odbornici znatnom većinom glasova doneli odluke da se da se jednokratna novčana pomoć za novorodjenčad poveća od 25 000 na 30 000 dinara a jednogodišnja novčana pomoć, takođe za novorođenčad, od pet na sedam hiljada dinara mesečno.

Odlukom o finasijskoj pomoći bračnim parovima limitirana je doba starosti na 45 godina ženika i da supružnici moraju imati boravak na teritoriji naše opštine po pet godina pre i posle stupanja u brak. Naravno, ne sme se zaboraviti ni osnovni cilj ove akcije a to je borba protiv bele kuge i da se u periodu po sklapanju braka očekuje uvećanje porodice najmanje jednim detetom.

Bilo je predloga iz redova opozicije da se  davanja za novorođenčad i ženike, znatno uvećaju na što je predsednik opštine Milija Miletić objasnio  da su takva opredeljenja ispravna i da se o tome razmišlja ali da je do donošenja budžeta za narednu godinu neostvarljivo i da će potom biti najverovatnije tako i realizovano.

Odbornici su usvojili i nove kriterijume o stipendiranju apsolvenata  studija prvog i drugog stepena uz uslov da  je prosek ocena najmanje sedam i da se pravo na stipendiju može koristiti samo jednom.

Javnosti radi treba reći da je diskusija članova iz redova opozicije povremeno bila veoma žučna, posebno zbog produženja sednice jer se mnogima žurilo zbog slave, ali na intervenciju predsednika opštine Milije Miletića duhovi su brzo smireni i predsednica Skupšine opštine Jelena Trifunović i u tako burnoj atmosferi, uspela je da  realizuje najbitnije tačke dnevnog reda.

Pomenimo da je na sednici, doduše u skraćenom obliku, od strane vlasnika Vinarije “Status“ obavljena prezentacije ove vinske kuće i mogućnosti razvoja turizma po projektu “Vinsko selo –Malča“ i “Lipnica-vinski turizam“.

Kako, do 18 časova nisu iscrpene sve tačke dnevnog reda, dogovoreno je da se sednica  nastavi u četvrtak 22.novembra.

 

Најновије на порталу Општине Сврљиг