Општина Сврљиг

Претрага
Close this search box.

Dani otvorenih vrata mlekare

/Svrljig  5.decembar 2012.godine/ Predstavnici Niške mlekare i predsednik opštine Svrljig Milija Miletić, povodom akcije ,,Dani otvorenih vrata mlekare,, održali su danas u Svrljigu konferenciju za novinare na kojoj su promovisali novotovoreni pogon u gradiću na obalama Svrljiškog Timoka.

“ Otvraranje pogona Niške mlekare za preradu sireva u Svrljigu od posebnog je značaja za našu opštinu. U startu u ovom pogonu zaposleno je 54 naših žitelja a zajedničkom saradnjom Niške mlekare i opštine očekuje se značajno unapredjenje poljoprivrede, posebno stočarstva u našum selima. Dogovorili smo da relizacijom  povoljnih kredita za koje će Niška mlekara biti garant i za koje će mo  mi plaćati kamate za naše stočare, obezbedimo nova grla, opremu i smeštajne kapacitete. Opština sa svoje strane uz otkupnu cenu mleka, stočarima subvencionira premijama sa po 7,5 do 10 dinara, po litru mleka, zavisno od vrste-kozje, kravlje ili ovče. Subvencioniramo i osiguranje i pomažemo u nabavci steonih junica. Siguran sam da ćemo zajedničkim naporima obezbediti bolje dane za naše stočare a time i bazu Niškoj mlekari pa potom i proširenje kapaciteta pogona i nova zapošljavanja. Mi smo dosadašnjom saradnjom sa Niškom mlekarom izuzetno zadovoljni i dalje ćemo negovati korektne odnose u interesu naših žitelja, izjavio je novinarima predsednik opštine Svrljig Milija Miletić “.

Posle obilaska svrljiškog pogona mlekare, na konferenciji za novinare, predsednik Nadzornog odbora i suvlasnik mlekare Damir Mančić, izjavio je da je prerada sireva u Svrljigu kapaciteta 1.300 tona i   da u svrljiškom pogonu dnevno može da se preradi 30.000 litara mleka. Prema njegovom kazivanju, dnevna prerad mleka u svrljiškom i niškom pogonu je 80.000 litara mleka.

“ Niška mlekara ostvarila je ove godine dve milijarde poslovnog prihoda i 130 miliona dinara poslovne dobiti a plan je da u 2013.godini, ostvari 2,5 milijardi poslovnih prihoda i 160 miliona dinara poslovne dobiti, rekao je Mančić “.

Direktor Niške mlekare Zvezdan Gavrilović, podsetio je da je mlekara u Svrljigu, gde je i počeo da radi, osnivana 1990. i radila do 1994.godine a da je sada pogon renoviran i instalirana nova savremena oprema iz subvencija dobijenih od SIEPE.

“ Niška mlekara je pre pet godina otkupljivala 12 miliona litara mleka godišnje,lane 25 miliona a ove 30 miliona i  planira za narednu godinu otkup od 36 miliona litara.Pre pet godina mlekara je zapošljavala 107 radnika, danas 232 i njihove prosečne zarade su oko 33.000 dinara u neto iznosu, rekao je direktor Gavrilović “.

Značajno je pomenuti i podatak da vrednost investicija Niške mlekare mlekare ove godine je poremašila milion evra i da mlekara saradjuje sa 3 000 komeranata a da su isplate za otkupljeno mleko redovne ,permanento u odredjeni termin,bez dana zakašnjenja.

Sve u svemu,ocena je i rukovodstva mlekare i opštine Svrljig da je otvaranjem  ovdašnjeg pogona obezbedjena perspektiva razvoja stočarstva što je jedna od primarnih delatnosti žitelja ovog kraja.

Најновије на порталу Општине Сврљиг