Општина Сврљиг

Претрага
Close this search box.

Opštinsko veće usvojilo predlog budžeta za 2013.godinu

/Svrljig  decembar 2012.godine/. Opštinsko veće SO Svrljig na svojoj trinaestoj sednici, između osatalih, razamtralo je dva predloga i donelo veoma značajne odluke za žitelje svrljiškog područja. Reč je o usvajanju predloga Odluke o budžetu za 2013.godinu i Odluci o raspisivanju konkursa za dodelu stipendija studentima završnih godina visokoškolskih ustanova u 2013.godini.

“ Odlukom o budžetu za narednu godinu najveći akcenat stavljamo na investicionu izgradnju, razvoj poljoprivrede i socijalnu zaštitu. Raspolažemo skromnim sredstvima ali će mo nastojati da ih iskoristimo na najracionalniji način. Posebno naglašavam da se apeluje na štednju u svim oblastima a kao primer ističem racionalizaciju u Opštinskoj upravi gde smo troškove sveli na zadovoljenje minimalnih potreba iz delokruga izvornih i poverenih poslova. Konkretno, mada prema obimu poslova, imamo pravo na 69 stalno i 7 zaposlenih na određeno vreme u službama korisnika budžeta mi preraspodelom posla i zadataka, nastojimo da povereni nam posao u ulozi servisa građana obavimo sa 57 stalno i devet zaposlenih na određeno vreme shodno našim finasijskim mogućnostima, obrazložio je predsednik Opštinskog veća i opštine Svrljig, Milija Miletić “.

Prema izlaganju načelnice za finasije Opštinske uprave Marine  Savić pred većnicima-preciznije, jezikom brojki, ukupni prihodi i primanja budžeta opštine Svrljig za 2013.godinu, planiraju se u iznosu od 515 040 000 dinara. Najveći procenat udela u prihodima budžeta opštine ima Nenamenski transfer od Republike Srbije u korist nivoa opštine koji iznosi 260 000.000 dinara. Drugi po veličini je porez na zarade u iznosu od 80 000 000 dinara.Namenski transfer za održavanje puteva prema Zakonu o budžetu RS planiran je sa 27 600 000 dinara. Što se tiče loklanih javnih prihoda oni su za  2013.godini zaplanirani u manjem obimu zbog izmena zakonskih prpisa. Rashodi i izdaci opštine Svrljig za 2013.godinu, takođe su zaplanirani u iznosu od 515 040 000 dinara što je u celosti raspoređeno na budžetske korisnike.

Savićeva je navela da je budžet za 2013.godinu planiran u skladu sa zakonskim propisima i na osnovu ostvarenja i izvršenja budžeta opštine Svrljig za 11 meseci 2012.godine.

Inače kompletan predlog budžeta za narednu godinu biće na sajtu opštine kao svojevrsna prezentacija javne diskusije do konačnog usvajanja na Skupštini opštine Svrljig.

Kada je reč o stipendijama apsloventima sa područja Svrljiga  za školsku 2012/2013.godinu,ostali su uobičajeni uslovi s tim što pravo na stipendiju korisnici samo jednom ostvaruju u toku školovanja i to u trajanju od godinu dana,da im je prebivalište na teritoriji Svrljiga najmanje godinu dana unazad i da imaju prosek ocene najmanje sedam.

Većnici su na ovoj sednici doneli Odluku o lokalnim taksama i usvojili predlog Odluke o uslovnom otpisu kamata i mirovanju poreskog duga.

Најновије на порталу Општине Сврљиг