Општина Сврљиг

Претрага
Close this search box.

GODINA RACIONALIZACIJE I ŠTEDNJE

Prošlu godinu smo, ispunjenjem budžeta sa preko 90 odsto, što je retkost u Srbiji a i u Svrljigu se nije skoro desilo, završili uspešno tim pre što smo izmirili sva dugovanja i nemamo nikakvih zaduženja da prenosimo u ovu kalnedarsku godinu. Nadam se da zajedničkim naporim i saradnjom, možemo da popstigtnemo da nam poslovna 2013.godina bude i uspešnija,rekao je predsednik opštine Svrljig, Milija Miletić, na već tradicionalnom ali prvom sastanku u 2013.godini, sa direktorima javnih preduzeća i ustanova. On je u daljoj diskusiji sa prisutnima insitirao da 2013.godina, bude godina racionalizacije i štednje , počev od Opštinske uprave pa kod svih budžetskih korisnika.

1

Prioritet u narednim zadacima,kako je predsednik Miletić istakjao,mora da bude hitno rešavanje vodosnabdevanja,potom rekonstrukcija i stavljanje u funkciju Gerento-centra i izgradnja bazena na Sportskom centru ,,Pastirište,,.

Direktori su obavetsili predsednika sa rezultatima poslovanja i problemima nastalim u radu pa je tako prvi izlagač,direktor Doma zdravlja ,,Dr. Ljubinko Djordjević,, u  Svrljigu,Dragan Budimović,obavestio skup da je gorići problem u ovoj ustanovi –višak zaposlenih.Reč je o proceni nadležnog ministarstva a ne loklane samouprave koja se u interesu gradjana zalaže za bolju zdravstvenu zaštitu i sa kojom je ustanova,kako je naglasio dr.Budimović,lane ostvarena izvrsna saradnja.Konkretno u stomatološkoj službi zaposleni nisu primili nekoliko ličnih dohodaka a sve zbog procene ministastva da ima osmoro više zaposlenih.Predsednik Miletić je naložio direktoru Budimoviću,da u skladu sa zakonom, iznadje najoptimalnije rešenje koje neće biti na uštrb zdravstvene zaštite i zaposlenih.

Na racionalizaciji I štednji insistirao je i načelnik  Opštinske uprave Zdravko Krstić,ističući kao pozitivan primer ostvaranje budžeta za prošlu godinu i nameru da tako izbalansiran budžet bude i u ovoj godini sa posebnim naglaskom na angažovanju mladih ljudi kroz volonterski rad ili program prva šansa.

Kada je reč o Dečijoj ustanovi ,,Poletarac,, direktor Dejan Miletić,je obavestio da se vaspitno obrazovni rad mališana odvija po programu,da se očekuje manji broj dece u pripremnoj nastavi ali povećanje u celodnevnom borvaku gde je na listi čekanja 15 mališana.Kao problem istakoa je potrebu obnavljanja nameštaja za što je neophodno oko 1,4 miliona dinara a očekuju se od nadležnog ministarstva ili donacija,pa i pomoći opštine koja je i do sada priskakala u pomoć kada drugih rešenja nije bilo.

Centar za turizam,kulturu i sport, u 2013.godini startuje sa novim nazivom/bivši Kulturni centar/ i novom organizacijom posla za što je,kako je direktor Zoran Gavrilović,istakoa neophodno finasijsko i kadrovsko jačanje.Inače,kada je reč o planu i programu ove ustanove za prošlu godinu izvršenje je potpuno.

U Direkciji za izgradnju i JKSP Svrljig,prma navodima rukovodilaca,Srdjana Djordjevića i Igora Davidovića,posao je ostvaren kao i budžet sa preko 90 odsto.Od predsednika Miletića,dobili su poseban zadatak u vidu hitnog angažovanja na rešavanju problema vodosnabdevanja poboljšanjem postojećih kapaciteta i pronalaženjem novih izvorišta,kako bi se takoreći odmah nadoknadio manjak od priliva od pet litara.

Centar za socijalni rad,obavestila je direktorica Vesna Nedeljković,svoje obaveze iz prošle godine u potpunosti je izvršio a u ovoj godini očekuje povećani obim posla.Posebna pažnja biće,pored uobičajenih poslova,posvećena jačanju Službe pomoći u kući.

Sastanku je ,po dužnosti prisustvovala i Javni pravobranilac,Danijela Budimović,koja je prektično zastupnik svih budžetskih korisnika u zaštiti i ostvarivanju zakonskih prava.

Na ovom sastanku,još jednom je insistirano  na brzom rešavanju problema pasa lutalica,od kojih su lane mnogi sugradjani povredjeni a budžet,znatno opterećen plaćanjem kazni,pa se nameće primena prakse zbrinjavanja kao u drugim gradovima,što je bezbednije za gradjane i finasijski povoljnije za opštinu.

Најновије на порталу Општине Сврљиг