Општина Сврљиг

Претрага
Close this search box.

SREĆNI BOŽIĆNI PRAZNICI

/Svrljig 6.januar 2013.godine/ Božićno praznovanje počinje  Badnjim danom 6.januara. Jutros, po tradiciji, predsednik opštine Svrljig Milija Miletić, krenuo je sa sardnicima, da poseče božićno drvo i ukrasi ulaz u zgradu Lokalne samouprave.

1

Tradicija nalaže da sa starijim domaćinima seči prisustvuju i najmladji pa se na potezu iznad sela Merdželat, u šumici našlo i nekoliko mališana. Njima, primra radi, pre seče božićnjeg drvceta,očitan je pozdrav i odabrano mesto poliveno crvenim vinom-krvlju Hristovom, po predanju.

Predsednik opštine je potom sa tri udaca posekao prvo Božćno drvo i uz pomoć saradnika ga dopremio do ulaza u opštinu. Tom prilikom u izjavi za javnost predsednik Miletić je čestitao praznike svim vernicima i svim žiteljima svrljiške optšine.

-Obeležavajući uspomenu na dan rodjenja,Isusa Hrista,sina Božjeg,spasitelja sveta,čestitam svim žiteljima svrljiške opštine ovaj najradosniji praznik u pravoslavlju,praznik radjanja novog života,praznik dece i detinjstva,kao i roditelja.Ovim u ime opštine i svoje lično ime,svim sugradjanima,kako u varoši tako i selima,želim blagorodnu u porodici i berićetnu godinu u polju,da se složimo i množimo,u zdravlju i veselju,rekao je predsednik Miletić u svojoj  Božičnoj poslanici.

Inače,za pravoslavne Srbe,Ruse i pripadnike jerusalimske patrijaršije,božićno praznovanje započinje Badnjim danom,sečenjem badnjaka i unošenjem u kuću a potom posnom večerom,dok se za trpezom u slami,simobolom mesta Hristovog rodjenja u staji,po jednom i Vitlajemskoj pećini po drugom verovanju,išćekuje  dolazak  Spasitelja,sina Božeg,u ljudskom telu.

Istovremeno,oglašavaju se crkvena zvona,pojačana božićnim pesmama i bogosluženjem ,čiji je osnovni cilj uznošenje  molitvi Bogu,da sačuva i uveča porodicu i imetak domaćinstva.

Најновије на порталу Општине Сврљиг