Општина Сврљиг

Претрага
Close this search box.

USPEH ZA POŠTOVANJE I OBAVEZA

/Svrljig 9.januar 2013.godine/ Poslovanje u prošloj godini na nivou Opštinske uprave i korisnika budžeta, bilo je uspešnije nego u predhodnih desetak godina te se opravdano očekuje da 2013.godina, bude korak napred u novim invsticijama, jačanju privrede i zapošljavanja mladih kadrova, zaključak je danas održanog sastanka predsednika opštine Svrljig, Milije Miletića sa rukovodiocima javnih preduzeća i ustanova.

општина

“ Sazvao sam ovaj sastanak da sumiramo rezultate postignute u predhodnoj kalendarskoj godini i upozorim odgovorne na novine u primeni zakona o javnim nabavkama i još jednom apelujem na povećanu odgovornost i uštede na poslu. Prema izveštajima prisutnih sve ustanove i javna preduzeća do opštinske uprave, prošlu godinu su uspešno završile. Niko od nas nema međusobnih dugovanja, niti neizvršenih obaveza prema trećim licima. Verujem da smo to postigli stalnim insistiranjem na maksimalnom angažovanju na poslu i međusobnom saradnjom na nivou optšine. Konkretno, kada sam izabran za predsednika opštine imali smo dugovanja, ponajviše za struju, od 27 miliona dinara i kredite u visini od 15 miliona dinara. U ovom trenutku smo bez dinara dugovanja i bez ikakvih kreditnih zaduženja tako da možemo da podvučemo crtu i krenemo iznova. Uspeh nas ne sme uspavti već naprotiv obavezuje da još žešćim tempom nastavimo maksimalno ogovorno i racionalno da se ponašamo i rezultati neće izostati. U poslu moramo uneti sveže snage, uposliti mlade ljude pune ideja i energije a zaslužnim se dostojno odužiti obezbeđenjem otpremnina za odlazak u penziju, svuda gde je to u skladu za zakonom usklađeno. Iskustvo je pokazalo da saradnja i zajedničko angažovanje na rešavanju problema žitelja naše opštine, daje izvrsne rezultate i očekujem korektnost i odgovornost i u ovoj godini, rekao je na sastanku predsednik Miletić “.

Izlaganje predsednika Miletića potvrdio je izveštaj načelnice za finasije Opštinske uprave Marine Savić, koja je istakla da je budžet za 2012.godinu izvršen sa preko 90 odsto, da su sredstva raspoređena prema zahtevima i potrebama budžetskih korisnika i da je raspoloživo još deset miliona dinara preneto u ovu godinu. Takvim uspehom, prema oceni Savićeve, retko koja opština u Srbiji se može pohvaliti a u Svrljigu nije zabeležen u predhidnih deset godina.

Prisutni predstavnici korisnika budžeta, od osnovne i srednje škole, komunalaca do zdravstva i kulture, potvrdili su da su obavljeni svi povereni im zadaci, blagovremeno i kvalitetno, zahvaljujući saradnji i pomoći lokalne samouprave.

Na izmene u Zakonu o javnim nabavkama upozorio je načelnik Opštinske uprave Zdravko Krstić, naglašavajući da je opštinska administracija svojim stručnim kadrom na raspolaganju za pomoć i edukaciju osoba koje korisnici budžeta u svojim kućama odrede za obavljanje tog posla. Intencija je da se grupisanjem javnih nabavki, gde je to moguće, zajednički nastupa u ime korisnika budžeta, sve do mesnih zajednica, čime bi se postigla bolja efikasnost i povoljnija cena.

Na sastanku je, na predlog predsednika Miletića, dogovoreno, da  14.januar, bude radni dan, bez obzira na preporuku nadležnog ministarstva da se može i drugačije odlučiti. Predsednik Miletić je to zahtevao, kako bi se odnos korisnika budžeta i  malih i srednjih preduzeća koja rade-izjednačio jer je javni sektor njihov servis.

Најновије на порталу Општине Сврљиг