Општина Сврљиг

Претрага
Close this search box.

PREDAVANJE ZA VOĆARE

/Svrljig 10.januar 2013.godine/ Danas je u sali Opštinske uprave, u okviru stalne akcije Fonda za poljoprivredu, četvrtkom, održano predavanje za svrljiške voćare.

1

“ Samtramo da voćarstvo ima perspektivu u našem kraju. Imamo pogodne terene za gajene voća i što je posebno značajno dosta naših žitelja je zainteresovano za plantažno gajenje voća. Opština će i na dalje, kao i do sada, nastojati raznim subvencijama i pogodnostima  voćarima da unapređuje i razvija ovu granu privrede, od koje se, kako je iskustvo pokazalo, može solidno da zaradi i živi. Kao poseban primer istakao bih angažovanje našeg sugrađanina Dragana Blagojevića, koji je zakupio nekoliko hektara zemlje da proširi svoje već postojeće plantaže na kojima gaji voće po nasavremenijim metodama, rekao je predsednik Milija Miletić, na početku skupa, pozdravljajući nekoliko desetina prisutnih voćara i predavače“.

Današnje predavanje upriličeno je uz pomoć  poznatog voćnog rasadnika Euro kalem, Dejana Petovića iz Milutovca kod Lazarevca koja se na veliko bavi proizvodnjom rasada voća i predsavmika švajcarske firme Syingenta, Dragana Antića iz Kruševca i Nenada Mitrovića iz Niša i predavača ing. Živomira Nikolića, voćara iz Kruševca.

2

Predavači su svrljiškim voćarima govorili o tehnologiji gajenja šljiva, zaštiti i sortimentima rezidbe voća a potom odgovrali na pitanja prisutnih.

Најновије на порталу Општине Сврљиг